Razgovor s gradonačelnikom

LABIN najbolji grad srednje veličine u Hrvatskoj za demografiju i mlade: Ulazak u novo proračunsko razdoblje EU-a s projektima "teškim" 700 milijuna kuna

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Panorama Labina i Rapca

Panorama Labina i Rapca


Slijedom pozitivnih vijesti iz Labina o ponovnom proglašenju za najbolji grad srednje veličine u Hrvatskoj za demografiju i mlade, odlučili smo provjeriti i kakvo je stanje u drugim segmentima razvoja ovog grada na istočnoj obali našeg poluotoka. Tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem. Na početku nam je rekao da su, osim već spomenutog obrazovanja i demografije, infrastrukturni projekti Labina u punom zamahu.

- Dom za starije, aglomeracija Labin-Raša-Rabac rekonstrukcija gradskog stadiona, obnova zgrade gradskog kina, infrastruktura rudarske baštine, lukobran u Rapcu projekti su čija se realizacija očekuje u narednom periodu, a zajednički „teže“ oko 700 milijuna kuna, veli Glavičić.

Projekt Aglomeracije Labin-Raša-Rabac vjerojatno je jedan od najvećih, a na Labinštini i najveći, krunski projekt, u posljednjih 50 godina na njihovom području. Radi se o projektu o kojem se mnogo pričalo, koji je imao neke od svojih zapreka, no konkretnim potezima i dogovorom lokalnih čelnika, suradnjom s stanovništvom, projekt vrijedan više od pola milijarde kuna ide dalje te je provedena javna nabava za projektiranje trasa i pročistača, a oformljen je i Tim građanskog nadzora projekta sastavljen od građana i aktivista.

- Ovaj projekt od velike važnosti ne samo za Labin već i Labinštinu financiran je sa samo sedam posto vrijednosti investicije iz lokalnih proračuna dok će se ostatak sredstava osigurati putem strukturnih fondova EU te će jedan dio financirati Republika Hrvatska i Hrvatske vode. Drugi projekt o kojem generacije Labinjana sanjaju već dugi niz godina započinje s gradnjom krajem godine, radi se naravno o Domu za starije. Jednom od boljih u Hrvatskoj s obzirom na usluge koje će pružati štićenicima. Radi se o kapitalnom projektu vrijednom oko 35 milijuna kuna, kredit je podignut kod Privredne banke Zagreb te će se otplaćivati kroz 15 godina, a 50 posto kredita sufinancirat će Županija, ističe Glavičić.

Kapacitet doma bit će 50 stalnih korisnika te 20 dnevnih, uz mogućnost povećanja do 63 stalna korisnika što će se postići reorganizacijom pojedinih jednokrevetnih soba u dvokrevetne, a imat će, što je rijetkost u hrvatskim domovima za starije, posebne odjele za palijativnu skrb i osobe s Alzheimerovom bolešću. Kuhinja će proizvoditi 300 obroka dnevno koji će se, osim korisnicima, dostavljati i zainteresiranim građanima.

Nedavno su iz gradske uprave objavili da je izdana i građevinska dozvola za projekt rekonstrukcije gradskog stadiona, i zaista, reklo bi se da projekt izgleda svjetski. Glavni projekt rekonstrukcije gradskog stadiona izradila je zajednica ponuditelja koju čine: Karloline – Kling d.o.o. iz Rijeke, Rožić arhitekti i partneri d.o.o. iz Rijeke i 2K arhitektonski ured d.o.o. iz Zagreba koji su izabrani kao najpovoljniji ponuđači prilikom provedene nabave.

Projektom rekonstrukcije gradskog stadiona predviđeno je dodatno uređenje stadiona izgradnjom nedostajućih pratećih sadržaja i prostora prema kriterijima za licenciranje u 2. Hrvatskoj nogometnoj ligi i ostalim potrebama korisnika.

- Ovaj projekt nastavak je ulaganja u sportsku infrastrukturu. Cilj je da se kroz rekonstrukciju stadiona osiguraju kvalitetniji uvjeti za rad članova NK Rudar, AK Albona, ali i cjelokupne sportske zajednice koja koristi gradski stadion, te da gradski stadion predstavlja jednu vizualno i funkcionalno prihvatljivu cjelinu u centru grada. Cjelokupna investicija rekonstrukcije procijenjena na 10,7 milijuna kuna, kaže Glavičić.

Labin ne posustaje ni u obnovi objekata iz oblasti kulture. Tako je u proteklom razdoblju obnovljeno Malo kazalište, popularno „Circolo“, objekt od neizmjerne povijesne važnosti. No, tu se ne staje, izdana je građevinska dozvola za rekonstrukciju zgrade gradskog kina u kojoj djeluje i Umjetnička škola sa više od 300 polaznika, čija će se obnova prijaviti na najavljeni natječaj za energetske obnove javnih zgrada.

Jednako tako, poznato je koliko Labin cijeni i koliko je vezan na svoju rudarsku prošlost. Protekle su godine obnovili simbol grada, rudarski šoht kojim se ponose, a to je ujedno bio i prvi veći europski projekt za koji je Labin bio nositelj projekta težak više od 11 milijuna kuna.

- Obnova rudarske baštine i izgradnja atrakcije „podzemnog grada“ idu dalje. Naime, slijedeće godine u planu je izrada dokumentacije za projekt rudarskog lifta kojim bi se omogućilo spuštanje na dubinu oko 160 metra ispod površine, ali i projekt rekonstrukcije rudarskih kupatila u sklopu istog kompleksa.

Zanimljiv projekt koji se svakim danom razvija sve više, bit će jedna od turističkih i kulturnih atrakcija jedinstvenih za ovaj dio Europe.

Nekako, stječe se dojam da su Labinjani samozatajni, te svoje projekte otkrivaju tek kada su već u poodmakloj fazi ostvarenja, odnosno kada je realizacija „sigurna“, ističe Glavičić.

Nedavno je gradska uprava objavila vijest da je izdana i građevinska dozvola za lukobran u Rapcu. Poznato je da je postojala velika potreba za izgradnjom tog lukobrana, no vrijednost investicije od 72 milijuna kuna nekako je taj projekt činila nedostižnim. No, sudeći po riječima gradonačelnika, može se naslutiti da se do rješenja ipak dolazi.

- Postojanje samostalne građevinske dozvole za primarni lukobran je nužno radi moguće prijave projekta za sufinanciranje kroz razne natječaje, posebno one čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Upravo zbog toga sljedeći koraci idu ka tome da se prijavimo na financiranje iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija putem natječaja Ministarstva namijenjenog za ulaganje u ovakve infrastrukturne projekte koji kreće u idućem razdoblju 2021.-2027. Mogu reći da je izdavanje građevinske dozvole korak od stotinu milja obzirom na vrijednost lukobrana, ali zapravo i mnogo veći znajući kolika je realna potreba za izgradnjom istog. Vjerujem kako ćemo u novoj proračunskoj omotnici EU-a i natječaja ministarstva pronaći sredstva za realizaciju obzirom da smo svu potrebnu pripremu odradili, rekao je Glavičić.

Kako smo i prije spomenuli, ovo je samo par većih, kapitalnih projekata ovog grada s istočne obale, a koji vjerojatno, već sprema i nastavak razvojnih priča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater