rezultati jubilarnog ocjenjivanja

15. izdanje Svijeta malvazija i 30. Vinistre: Najbolja svježa malvazija iz vinarije Bastian iz Buja

| Autor: Edi Prodan
(Foto: Vinistra)

(Foto: Vinistra)


Najbolja svježa malvazija je iz vinarije Bastian iz Buja, dolazi dakle s bijele zemlje, dok je Vinarija Deklić iz Ferenci nedaleko od Vižinade dobila priznanje za najbolju odležanu malvaziju iz 2020. godine. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, ali je titula “best in show”, pomalo iznenađujuće otišla put – Grčke. Dobila ju je Monemvasia-Malvasia iz 2011. godine, vino s lokaliteta na samom jugoistoku Peloponeza. Rezultati su to dvostruko jubilarnog ocjenjivanja – 15. izdanja Svijeta malvazija i 30. Vinistre.

U Poreč je na ocjenjivanje malvazija pristiglo čak 340 njezinih uzoraka iz 11 zemalja, ove godine čak i iz udaljenje Australije. Inače, na 30. Vinistru pristiglo je rekordnih 740 uzoraka vina te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića. Žiri sastavljen od 50 iznimnih stručnjaka iz 15 država je putem iscrpljujućeg višednevnog kušanja i ocjenjivanja došao do svih rezultata. Ističemo tako kako je Vinarija Deklić dvostruki su šampion, jer su s 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana, dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio Benvenuti iz 2020. godine.

S 95 bodova Refošk 2023., slovenske Vinske kleti Kralj, šampion je u kategoriji mladih, a s osvojena 93 boda Refošk 2015., slovenske vinarije Bordon, u kategoriji zrelih refoška. Platinastu medalju osvojila su i dva istarska muškata, s 97 bodova San Salvatore 2019., Benvenuti vina, a s 95 bodova Muškat žuti 2023., Vina Siljan. U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. – Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova.

Odlične malvazije

Čak šest malvazija prešlo je prag od 95 bodova i zaslužilo platinastu medalju. Među njima su Malvazija istarska Selection 2023., Vina Siljan, Malvazija istarska Kadum 2023, Vina Kadum, Malvazija Korona “Sur Lie” 2019, Vina Franković, Filomena 2022., vinarije Anđelini, La Vanda 2018, B-Istra, slovenske ekološke vinarije Besednjak, i Malvasia delle Lipari 2022., talijanske vinarije Cantine Colosi.

– S veseljem ističem kako je broj platinastih medalja veći nego prošlih godina. Posebno nas veseli što su čak tri svježe istarske malvazije osvojile platinastu medalju. To samo potvrđuje izvrsnost autohtone sorte malvazije istarske, usprkos zahtjevnoj berbi 2023. godine, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra, Luka Rossi.

Rezultati za sve ostale uzorke bit će uskoro objavljeni, a svi koji to enološko bogatstvo žele kušati, moći  će to učiniti od 10. do 12.svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater