ZAVRŠILA OVOGODIŠNJA VINISTRA

ISTARSKI VINARI NA PEŠKERI DOŠLI NA SVOJE Ljubitelji dobre kapljice uživali su u sjajnim vinima koje je dala lanjska berba

Generalno, hrvatska proizvodnja vina spada u statističku pogrešku svjetske proizvodnje vina i da nema Vinistre pitanje je bi li netko uopće znao da se u Istri proizvode ovako dobra vina, smatra Ivan Damjanić, vinar iz Fuškulina

| Autor: Boris BILAS
Novi termin i lokacija na otvorenom bili su pun pogodak (Snimio Milivoj Mijošek)

Novi termin i lokacija na otvorenom bili su pun pogodak (Snimio Milivoj Mijošek)


Istarski vinari, ali i mnogobrojni ljubitelji istarskog vina s nestrpljenjem su čekali 27. Vinistru, najveći hrvatski sajam vina koji je završio večeras. Nakon što prošle godine nije mogla biti održana zbog epidemije koronavirusa, Vinistra je ove godine organizirana u nešto kasnijem terminu i na novoj lokaciji, u porečkoj uvali Peškera.

Usprkos problemima u organizaciji, ovogodišnja Vinistra je pokazala da je promjena termina lokacije bila dobra odluka. Naime, brojni su posjetitelji odlučili doći na Vinistru da bi isprobali najbolja istarska vina, i to prije svega najbolje malvazije i najbolje terane.

Osim mnogobrojnih posjetitelja, povratak Vinistre s nestrpljenjem su dočekali i istarski vinari kojima je Vinistra godinama jedan od glavnih događaja za promociju svojih vina. U godinama uoči pandemije istarski su vinari počeli redati priznanja na najvećim svjetskim natjecanjima poput Decantera, a svima njima je zajedničko da su prije Decantera priznanje dobili na Vinistri te su se preko nje otisnuli prema svjetskom tržištu. Pandemija je nažalost izazvala velike poremećaje na tržištu vina, kako svjetskom tako i na hrvatskom. Upravo se na to osvrnuo i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuvši ulogu države u stabilizaciji vinskog sektora.

- Ključnu ulogu u prošloj godini odigrao je nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu. Iako izvoz pada, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, poput istarskog, u smjeru visoke kvalitete, rekao je Kovačević.

Istarski vinari s kojima smo razgovarali na Vinistri kažu da je godina koja je iza nas bila izazovna, ali da je pandemija donijela i neke pozitivne promjene u vinarstvu pa su neki vinari zbog neočekivanih viškova otkrili i vrijednost odležanih autohtonih vina poput malvazije i terana, što do sada nije bio slučaj. Jedan od novih vinara na istarskoj vinskoj sceni je i pobjednik u konkurenciji mladih malvazija Denis Bernobić čija je pobjeda u toj konkurenciji proglašena kao svojevrsno iznenađenje.

- Sjajan je osjećaj doći na Vinistru kao pobjednik, ali moram priznati da nas je sve iznenadilo kad smo čuli da je upravo naša malvazija proglašena šampionom. To je priznanje za cijelu moju obitelj koja je usprkos pandemiji mukotrpno radila na ovom vinu, rekao je Bernobić, te je naglasio da je Vinistra od izuzetnog značaja za male vinare poput njega jer im omogućava lakši izlazak na tržište.

Predsjednik udruge istarskih vinara Vinistra Nikola Benvenuti kaže da su organizacijskom odboru Vinistre bili svjesni da bi još jedno otkazivanje ove manifestacije bilo katastrofalno za istarske vinare koji su u pandemijskoj godini napravili iznimno kvalitetna vina.

- Berba 2020. u Istri je bila uistinu posebna, dala je sjajna vina u iznimno teškim okolnostima. Ljubav prema lozi, upornost i trud se uvijek isplate, a to su pokazali i rezultati ocjenjivanja, izjavio je Benvenuti te je dodao da vinari bilježe gubitke i da je baš zato od iznimne važnosti da je Vinistra ove godine ipak održana.

- Uvjeren sam da će Vinistra biti prvi kotačić u ponovnom pokretanju cijelog vinskog biznisa. Siguran sam da jednom kada sve krene, da su pred istarskim vinarima uspješni dani, rekao je Benvenuti te je dodao i da su reakcije vinara na novi ambijent u uvali Peškera vrlo pozitivne.

Jedan od tih vinara je i motovunski vinar Klaudio Tomaz koji je osim šampionske titule za svježi teran osvojio i sedam zlatnih medalja.

- Ovakva Vinistra je pokazala da su nam možda potrebne dvije manifestacije u jednoj godini. Jedna formalna, ozbiljnog karaktera u dvorani Žatika i jedna neformalna u opuštenoj atmosferi kao što je to ova u uvali Peškera. Ovdje smo nekako lakše stupili u kontakt s našim kupcima i ljubiteljima vina što samo pokazuje koliko je Vinistra bitna za nas vinare i koliko nam znači što se održala nakon godine pauze. Prošla je godina bila vrlo zahtjevna, no rezultati su na kraju bili čak bolji od očekivanih. Imamo razloga za optimizam jer, prema najavama, ova će sezona biti jako lijepa. Nakon sezone dolazi berba, a time i novi krug uživanja u našim vinima, rekao je za Glas Istre Klaudio Tomaz.

S njim se složio i Ivan Damjanić iz Fuškulina kraj Poreča čija vina su posljednjih godina osvojila nekoliko nagrada na prestižnom Decanteru. Damjanić kaže da je Vinistra brend koji istarske vinare predstavlja u svijetu, a ujedno i okuplja sve istarske vinare u jednu veliku zajednicu.

- Većina nas su mali vinari i mi samostalno nemamo tu snagu kao što je imamo kada smo zajedno udruženi u Vinistru. Bez Vinistre istarski vinar je izgubljeni vinar i to se može precrtati i na druge regije u Hrvatskoj jer svi moramo biti udruženi. Generalno, hrvatska proizvodnja vina spada u statističku pogrešku svjetske proizvodnje vina i da nema Vinistre pitanje je bi li netko uopće znao da se u Istri proizvode ovako dobra vina, rekao je Ivan Damjanić, a njegove su riječi potvrdili brojni posjetitelji koji su u prva dva dana posjetili 27. Vinistru te su probali najbolja istarska vina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum