od ove godine događaj ima i humanitaran karakter

FOTO / U Bujama održan treći Bujak: Sajam rabljenih stvari koje se mogu prodavati ili mijenjati za sličnu robu

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Buje u parku pored spomenika palim borcima u NOR-u na Trgu Josipa Broza Tita u Bujama održan je 3. Bujak, sajam rabljenih stvari koje se mogu prodavati ili mijenjati za sličnu robu. Na većini štandova dominirala je odjeća, dok su ostali bili posvećeni starim knjigama, umjetničkim slikama, ukrasnom nakitu, torbicama, raznim rukotvorinama i dekoracijama. Premda su na više mjesta bile izložene uglavnom simbolične cijene do sniženja vrijednosti artikala moglo se doći cjenkanjem koje više nije praksa u modernoj trgovini. Cijeli sajam je zamišljen tako da stvari koje vam ne trebaju možete mijenjati ili prodavati po principima kružnog gospodarstva koje možemo prikazati kroz tri kategorije - smanjenje otpada, recikliranje i ponovna uporaba robe.

Prvi Bujak (originalan naziv za buvljak u Bujama), održan je krajem prošlog ljeta kad je Nensi Pijerov i nekoliko njenih prijateljica došlo na ideju da organiziraju sajam rabljene robe.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Od ove godine cijeli događaj je dobio i humanitarni karakter.

- Pivovara San Servolo nam je donirala određenu količinu piva koje nudimo našim posjetiteljima, a oni onda puštaju dobrovoljni prilog koji ćemo mi na kraju u cijelosti donirati Centru za inkluziju i podršku u zajednici Buje, objasnila je Pijerov.

Kod štanda sa starim knjigama zatekli smo Vjerana Tripčića koji i sam ima iskustvo pisanja i izdavanja knjiga. Svojevrsnog kroničara bujskih događanja pitali smo za mišljenje o bujskom buvljaku, novitetu i osvježenju gradske svakodnevice.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Ideja je odlična, obogatili smo društveni život grada, a iz svega ovoga može proizaći i nešto korisno za građane. Bitno je da se nešto događa, cijene su povoljne i svatko si može pronaći nešto za sebe. Da bi se stvar razvijala, bilo bi dobro Bujak vezati za popratne manifestacije u organizaciji Grada Buja kao dodatni sadržaj. Ove godine imamo humanitarnu akciju i pivo u ponudi, novost je i glazbeni pult koji podiže atmosferu, tako da se svaki put nadogradi nešto novo, rekao je Tripčić.

I sam gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin došao je vidjeti što se sve nudi na »narodnoj« tržnici, te komentirao svoj pogled na ovu relativno novu ideju oko sajma koja se razvija u gradu.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Jedna hvalevrijedna inicijativa naših sugrađana u kojoj se vraćamo jednom tradicionalnom načinu nuđenja i razmjene robe. Nekome je nešto suvišno, a nekome će baš to trebati tako da je korist obostrana. Ovo je dodatna ponuda u gradu koju ćemo mi kao Gradska uprava svakako podržati. Nadamo se da će sajam postati tradicionalan i da će se povećati njegov broj održavanja dok ne uhvatimo ritam pa bude barem jedan Bujak mjesečno, rekao je gradonačelnik Vižintin prije no je otišao na štand samoukog slikara Ivana Zenzerovića uvjeriti se kako ide prodaja.

Na kraju obilaska Bujaka, Pijerov i Tripčić su poslali bujsku podršku Baby Lasagni u Umag, poziravši sa podignutom rukom oponašajući poznati scenski nastup pobjednika Dore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini