REALIZACIJA

Pićanski vijećnici raspravljali o infrastrukturi: Istarskom vodovodu ustupljena nekretnina za hidroforsku stanicu

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Općinsko vijeće Pićna dalo je suglasnost za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Runki - Karlići - Krištofići. Naime, Općina će kandidirati projekt za potpore javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima iz strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike RH-a do 2027.

Na sjednici je istaknuto da je ulaganje u ovaj projekt od posebnog je interesa za lokalno stanovništvo. Poboljšat će prometnu povezanost i osigurati veću sigurnost u prometu. Općina očekuje da će od države dobiti novac za rekonstrukciju te ceste duge 2.226 metara. Radovi bi trebali trajati 16 mjeseci, od 1.rujna ove godine do 31.12 2025. Projekt je vrijedan 15.238 eura.

(Foto Branko Biočić)Vijećnici su dali suglasnost za projekt rekonstrukcije nerazvrstane ceste Runki - Karlići - Krištofići (Foto Branko Biočić)

Trošak za Općinu

Vijeće je dalo suglasnost načelniku Deanu Močiniću za potpisivanje ugovora o prijenosu vlasništva nad nekretninom površine 402 četvorna metra Istarskom vodovodu Buzet bez naknade, i to radi izgradnje hidroforske stanice Pićan.

- Radi ishodovanja potrebne dokumentacije, potrebno je da Istarski vodovod kao investitor stekne vlasništvo nekretnine na kojoj će se graditi vodoopskrbni objekt. Hidroforska stanica podizat će tlak za potrebe hidrantske mreže unutar starogradske jezgre i prigradskog naselja Pićna. Time će potrošačima osigurati veći tlak u mreži, kao i mogućnost daljnjeg razvoja područja i projekata, obrazložio je općinski načelnik.

Odgovarajući na pitanje vijećnika HDZ-a Antuna Selara o troškovima hidroforske stanice za općinu, načelnik Močinić je istaknuo je da će Općina vjerojatno morati sudjelovati u nekom postotku.

- Je li uporaba kanalizacije i vodovoda sada legalna, budući da nema uporabnu dozvolu, pitao je vijećnik HSS-a Stefan Šestan.

Načelnik mu je odgovorio da je, da ako nema uporabnu dozvolu, vjerojatno ilegalna. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Martina Bilić pojasnila da je projektna dokumentacija napravljena prema propisima koji su onda vrijedili, ali dok se to izgradilo te dok je došlo do faze tehničkog pregleda, uvjeti su se izmijenili

- Imamo problem s Istarskim vodovodom Buzet. Oni to ne žele bez uporabne dozvole, a budući da je u tijeku spajanje vodovoda, vjerojatno će to morati preuzeti.Odlučili smo to sada riješiti, tako da sve bude legalno, rekao je Močinić.

Načelnik Močinić podnio je izvješće o svom radu u drugom polugodištu prošle godine te rekao da se možda moglo napraviti više te zahvalio na suradnji i potpori svim vijećnicima, a djelatnicima u Općini na zalaganju, trudu, prihvaćanju i provedbi zajedničkih ideja kako bi unaprijedili i poboljšali standard života na Općini. Pohvalio je i dobru suradnju sa Županijom.

(Foto Branko Biočić)Općina dobro surađuje s HC-om i Hrvatskim vodama (Foto Branko Biočić)

Projekti u najavi

- Imamo dobru suradnju i s Hrvatskim cestama, i to na projektu modernizacije raskrižja na Mostu Pićan, a u tijeku je i izrada glavnog projekta buduće državne ceste Išišće - Kloštar koja prolazi kroz našu poduzetničku zonu. U tijeku je i ishodovanje građevinske dozvole za sanaciju mosta na slapu Sopot. Čim je dobijemo, krećemo u realizaciju. S njima surađujemo i na projektu odvodnje oborinskih voda u Kukurinima od igrališta do glavne ceste i postojećeg kanala. Hrvatske vode nam pomažu i u realizaciji puno manjih projekata, ali za nas jednako jako važnih; u Lukežima, kanalu ispod Pićna prema Jakačiću, nasipavanju puteva-Lug, nabavci cijevi-trumbina...

Potpisali smo i ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja o dodjeli značajnih sredstava za izgradnju Dječjeg vrtića u Svetoj Katarini te očekujemo građevinsku dozvolu i početak realizacije. Isto ministarstvo dodijelilo nam je dio sredstava za izgradnju i opremanje igrališta za potrebe Dječjeg vrtića u Pićnu. Pokušavamo kandidirati i naš projekt Kuće čuda i legendi u Pićnu ministarstvima kulture ili turizma, ali zasad nažalost bezuspješno. Zasad nam nisu odobrena sredstva za energetsku obnovu školske zgrade u Tupljaku preko natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali trudit ćemo i pokušavat ćemo i dalje, rekao je Močinić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini