sjednica

Aktualni sat labinskog Gradskog vijeća: Urušeni zid u starom gradu je u privatnom vlasništvu, put do sanacije je kompliciran

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Vijećnicu Alenku Verbanac (IDS-ISU), na Aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Labina zanimala je sanacija urušenog zida u starogradskoj jezgri, na početku Aleje velikana.

- Obzirom da se radi o privatnom vlasništvu parcele, samim time i zida, zanima me da li je Grad u komunikaciji s vlasnikom i kada se očekuje sanacija zidina. Također, predložila bih da se napravi analiza postojećeg stanja potpornih zidova u starogradskoj jezgri, rekla je  Verbanac.

(Snimio Branko Biočić)Valter Glavičić (Snimio Branko Biočić)

Gradonačelnik Valter Glavičić rekao je da s obzirom da je zid u privatnom vlasništvu, Grad ne može direktno, kao stranka u postupku ući u zahvat.

- Stupili smo u kontakt s vlasnikom katastarske čestice, koja je u području zaštićene starogradske jezgre. Zid je takve visine da on ne može ići u rekonstrukciju preko noći, već se mora napraviti glavni projekt, te se mora za to dobiti građevinska dozvola i ishoditi suglasnost Konzervatorskog odjela iz Pule.

Investitor je već stupio u kontakt s projektantom, vrše se snimanja zida, te potom počinje izrada projekta statike, a nakon toga i izrada glavnog projekta. Put do sanacije je kompliciran, a ista procedura vrijedi za sve parcele koje su u starogradskoj jezgri.  Vjerujem da će vlasnik to odraditi, ukoliko ne bude, Grad može ući u zahvat, ali predstoji složeni sudski postupak, te se nadam da to neće biti potrebno, pojasnio je Glavičić.

Vijećnica Tanja Pejić (Demokrati) pitala je da li će se rješavanja otvorenih pitanja gospodarenja otpadom na ŽCGO Kaštijun, a prije svega prihvat većih količina otpada od projektiranih te nagomilani dug i nadalje rješavati povećanjem cijene usluge odvoza smeća. Odgovarajući na njezino pitanje gradonačelnik Glavičić istaknuo je da problem Kaštjuna nije problem samo Općine Medulina i Grada Pule, jer služi svima i smrdi svima nama, pa je njihov problem ujedno problem svih nas. 

(Snimio Branko Biočić)Tanja Pejić (Snimio Branko Biočić)

Sustav koji je projektiran za Kaštijun ima problem u ljetnim mjesecima gdje se uslijed sve intenzivnijih turističkih sezona događa prekoračenje kvota i dolazi do situacije da postrojenje nema dovoljnih kapaciteta. Da bi se to riješilo predlaže se da se svi viškovi gradova, iznad dogovorenih kvota,  odvoze na zbrinjavanje negdje drugdje, u zemlji ili u inozemstvu i  to cijenama koje će definirati javna nabava. Ako se to uredi na taj način i operativno provede, već za ovo ljeto, tih viškova na Kaštijunu ne bi bilo.

Grad Labin i Labinština ne prelaze dogovorene kvote, pa se zbog toga ne očekuje povećanje cijena varijabilnog dijela odvoza otpada. Povećanje će se odnositi isključivo na one gradove i općine koje će morati viškove otpada zbrinjavati izvan Kaštjuna, smatra Glavičić koji je ukazao da kvaliteta miješanog komunalnog otpada koja dolazi iz pretovarnih stanica na Kaštjun nije dobra.

- Tu nekvalitetu proizvodimo svi zajedno. Od one osnovne zelene kante koju imamo u našim domaćinstvima , do ugostiteljskih objekata, djelomično i hotelskih kuća, te upravo mokra  tvar koja dolazi na Kaštjun radi najveći problem uz naravno i količine samog otpada. 

Da bismo i po tom pitanju bili održivi, Grad Labin odlučio je sa Komunalnim poduzećem 1. Maj Labin raspisati javnu nabavu za smeđe kante, a koja kreće već idućeg tjedna, pa bi već ovoga ljeta urbani dio Grada Labina do ljeta trebao imati smeđe kante, što znači da će ta mokra masa biti bitno smanjena, što je i intencija ostalih gradova u Istri, rekao je Glavičić. Vijećnik Mladen Bastijanić (Demokrati), Glavičića je pitao zbog čega se dozvolila izgradnja spoja cesta iz Pulske ulice prema trgovini Plodine u Labinu.

(Snimio Branko Biočić)Mladen Bastijanić (Snimio Branko Biočić)

- To je opasno za sve sudionike u prometu, a najviše za kupce i pješake. Naime, sada se kolicima iz Plodina izlazi direktno na cestu kojom jure automobili. Predstavlja to opasnost u odnosu na ranije, kada je to bila slijepa ulica s parkiralištem i nisu bile moguće neke veće brzine automobila, rekao je Bastijanić. Glavičić je odgovorio kako je kompleks Plodina izgrađen na privatnom zemljištu, pa je samim time i cesta na njihovom terenu.

- Ja se osobno mogu ili ne slagati s vašom primjedbom, ali Grad Labin nema nad tim baš nikakve ovlasti. Nadam se samo da vozači poštuju propisane brzine, koje su na toj dionici jako niske. Najvjerojatnije se mislilo i na to da mještani naselja Starci i onih u blizini imaju što kraći pristup tom trgovačkom lancu, odgovorio je labinski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of