GRADSKO VIJEĆE LABINA

Za informiranje javnosti 115 tisuća kuna manje

| Autor: Branko BIOČIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Utrošak novca iz proračuna za informiranje javnosti za 2019., planiran je u manjem iznosu nego za 2018. godinu. Točnije, planirani iznos za ovu stavku u tekućoj godini je 410.000 kuna. Dok je za prošlu godinu planirano 525 tisuća kuna, kaže gradonačelnik Valter Glavičić

Vijećnica labinskog Gradskog vijeća Neel Blaes Rocco (SDP) je na aktualnom satu zadnje sjednice ustvrdila kako Grad Labin svake godine potroši dobar dio zajedničkih resursa na informiranje javnosti te kako joj je točan iznos nepoznat. Ali po njenom saznanju mora biti znatno veći od tih 500.000 kuna za koji su sklopljeni ugovori sa raznim portalima i medijima na Labinštini. Uz to, kaže Rocco, na to se moraju dodati i troškovi financiranja službe za informiranje u samoj gradskoj upravi.

Vijesti se šalju na sve strane

- Da pojasnim, Grad Labin ima službu koja proizvodi vijesti i informacije o događajima u Labinu te o uspjehu Grada u raznim pogledima. Taj tekst bude poslan svim medijima na Labinštini i šire, koji to objavljuju, najčešće bez da mijenjaju ni slovo. To je razlog zbog čega kada nešto čujete na radiju, imate osjećaj da ste to isto već vidjeli na internetu, ili kada nešto čitate na jednom portalu, da ste to već čuli na radiju, izjavila je Rocco.

Naglasila je da je protiv tog načina korištenja zajedničkih sredstava, ne samo zato što to neizbježno stvara pristranost u informiranju, nego zato što joj se čini suvišno.

- Grad već ima službu za informiranje javnosti koja objavljuje sve novosti na stranicama Grada. Ne bi trebalo dodatno platiti da se taj isti tekst objavljuje na raznim portalima. Tu valja zapamtiti da iznos koji sam ja spomenula, petsto tisuća kuna plus troškovi službe za informiranje u gradskoj upravi, ne uključuje informiranje sa strane drugih javnih ustanova i gradskih tvrtki. Kao što su primjerice 1. Maj ili Vodovod Labin. Ukupni iznos koji se potroši na informiranje sa istim tekstovima na svim portalima i na radiju je dakle puno, puno veći od spomenutog. Ova tema je postala ponovno aktualna, jer je došao još jedan igrač na teren, rekla je Rocco.

Pitala je gradonačelnika hoće li se ukupni iznos za informiranje javnosti sada povećati ili, budući da je tvrtka koja stoji iza novog portala već na popisu primatelja sredstava za informiranje javnosti i hoće li se kolač u budućnosti rezati u istim ili u malo manjim komadima, pitala je SDP-ova vijećnica.

Troškovi smanjeni u odnosu na lani

Odgovorio joj je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je istaknuo da se građani dominantno informiraju kroz javne medije, a Grad Labin ima dugu tradiciju poticanje pluralizma medija.

- Ako su građani bolje informirani, kvalitetnije će donositi odluke. Ako im pravovremeno damo informaciju, potičemo demokraciju. Kako bismo što bolje informirali javnost, Grad Labin ima sklopljene ugovore o suradnji sa medijima. Utrošak novca iz proračuna za informiranje javnosti za 2019., planiran je u manjem iznosu nego za 2018. godinu. Točnije, planirani iznos za ovu stavku u tekućoj godini je 410.000 kuna. Dok je za prošlu godinu planirano 525 tisuća kuna, rekao je Glavičić.

Budući da su odlučili u proračunu biti štedljivi, na svim stavkama izuzev potreba mladih i razvoja Grada, vidljivo je kako je za informiranje javnosti iznos umanjen za 115 tisuća kuna.

- To je ujedno konkretan odgovor na Vaše pitanje uvažena vijećnice, ukupni iznos za ovu godinu nije povećan, već smanjen za 115 tisuća kuna, odgovorio je Glavičić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini