premijer u istri

Plenković na otvorenju luke: Santa Marina bit će jedna od najjačih luka za izvoz ribe u županiji

| Autor: Milan Pavlović
(Snimio Saša Miljević/Pixsell)

(Snimio Saša Miljević/Pixsell)


Ovo je samo dio naše politike koja se temelji na renesansi hrvatske obale te izgradnji, dogradnji i obnovi brojnih luka za javni promet i ribarskih luka. Samo Ministarstvo mora investiralo je više od 440 milijuna eura za pedesetak naših luka u svih sedam jadranskih županija, a Ministarstvo poljoprivrede skoro 40 milijuna eura za desetak ribarskih luka. Sve to smo nedavno evocirali na sastanku Otočnog vijeća koji je nedavno održan u Zadru.

Riječ je o politici ulaganja koja u u našem mandatu iznosi oko dvije milijarde eura u hrvatske otoke. Obala je, uz turizam, itekako bitna i za ribarstvo, kazao je to premijer Andrej Plenković u Vabrigi na svečanosti otvaranja luke otvorene za javni promet Santa Marina, u kojoj su izgrađeni ribarski dio i operativna obala s gatom.

Investicija teška 7 milijuna €

Svečanost je održana u prostoru novoizgrađenog Interpretacijskog centra ribarstva "Ribarska kuća Santa Marina" koji će također do početka nove sezone otvoriti vrata posjetiteljima. Premijer je zahvalio ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i ministru mora Olegu Butkoviću, čiji su resori pomogli realizaciju projekta vrijednog nešto manje od 7 milijuna eura, uključujući, kako je kazao, "krasan interpretacijski centar koji govori o tradiciji ribarstva u Istri i koji će brojnim posjetiteljima, turistima, pokazati alate i načine na koje su naši preci ribarili i osiguravali egzistenciju svojim obiteljima."

Investicija uređenja ribarskog dijela luke Santa Marina bila je teška 4,64 milijuna eura te je u potpunosti financirana sredstvima Europske unije i Ministarstva poljoprivrede u omjeru 75:25 posto. Njenom realizacijom, kako se moglo čuti, istarski ribari dobili su novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti.

Nova infrastruktura također će doprinijeti podizanju efikasnosti i kvalitete aktivnosti ribara te pojačati transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina za koju je i planirano da bude jedna od najjačih luka za izvoz ribe u Istri.

Što se operativne obale s gatom tiče, radi se o projektu vrijednom gotovo 1,3 milijuna eura, pri čemu je 90 posto financiralo Ministarstvo mora, infrastrukture i prometa, a deset posto Istarska županija pod čijom ingerencijom je Županijska lučka uprava Poreč, koja upravlja i područjem Santa Marine.

Tijekom radova koji su trajali od rujna 2021. do srpnja 2023. godine izgrađen je fiksni betonski gat duljine 50 i širine sedam metara, obalni zid u dužini od 53 metra, istezališta za brodove, produbljen je i akvatorij, uređen manipulativni prostor te četiri privezišta za plovila do 25 metara duljine.

- Naša županija osnivač je pet lučkih uprava u Istr, te na temelju namjenskih prihoda za investicije godišnje osiguramo nešto više milijun eura. Kad znamo da je samo ovaj projekt vrijedan više od šest milijun, jasno je da bi bez sinergije između državne razine, ministarstva i regionalne razine, ali i učešća europskih fondova, bilo teško napraviti ovaj veliki korak, kazao je župan Boris Miletić na svečanosti.

Načelnik Nivio Stojnić poručio kako se radi o povijesnom danu za općinu Tar Vabriga na točno stotu obljetnicu od nastanka prve ribarske luke u uvali Santa Marina.

- Naši ribari napokon imaju siguran vez, a njihove brodice bit će zaštićene od svih vremenskih neprilika, kazao je Stojnić.

Ribarski dio i operativna obala

Ravnatelj Županijske lučke uprave Poreč Branko Curić kazao se radi o luci koja se dijeli na dva dijela, na ribarski dio i operativnu obalu s gatom, koja je realizirana kao zaseban projekt.

- Sve to čini jednu cjelinu, s obzirom na to da će se na operativnoj obali iskrcavati riba, pogotovo u onom dijelu godine kad ribari ribare na Sjevernoj Jadranu, a nakon toga će se koristiti gat, na koji će se ti brodovi i vezati. Projekt potpisuje tvrtka Flum-ing iz Rijeke i Miroslav Vujčić kao glavni projektant, a inicijativa je potekla od Općine Tar Vabriga koja ga je pokrenula i izradila idejni projekt, dok je izvođač bila zajednica ponuditelja Adraing iz Kopra i Buja, kazao je Curić.

Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Poreč Robert Momić podsjetio je da je za sektor ribarstva u prošlom programskom razdoblju osigurano više od 400 milijuna eura te približno isti iznos i u aktualnom što je, naglasio je, omogućilo realizaciji brojnih za sektor izuzetno vrijednih projekata, poput ovog realiziranog u Santa Marini.

Ribarska luka

Projekt je realiziran od siječnja 2022. do prosinca prošle godine, a rezultat je izgrađeni lukobran duljine 176 metara, obalni zid duljine 80 metara te uređenje 37 vezova za brodove duljine od 5 do 25 metara.

Investicijom je bilo obuhvaćeno i uređenje manipulativnog prostora za ribare, produbljenje lučkog akvatorija te postavljanje 15 prepaid energetskih ormarića, potrebnih pilota i druge lučke infrastrukture.

Osim što je ribarima donijelo novu kvalitetu operativnog rada, uređenje ribarske infrastrukture u luci Santa Marina u velikoj je mjeri dugoročno riješilo i problem sigurnosti priveza, pristajanja, ukrcaja i iskrcaja ribe, kao i bolje opsluživanje domaćeg stanovništva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater