PIŠE BORKA PETROVIĆ

Znate li gdje ubrati maginje?


Poznate li planiku? Znate li što su maginje, magunje - kako ih zovete? Možda i znate što su, no rijetki ih beru. Iako ovo drvo najčešće raste po šumarcima uz more, nekoliko divnih primjeraka krasi i naš grad. No, nitko ih ne bere, one padaju i trule po podu.

S druge strane, mnogi vole pohrliti u trgovačke centre i po paprenim cijenama kupiti egzotično voće poput ličija, avokada, kumkvata ili kivana. Reklame tvrde da su upravo te bobice pune zdravlja i izliječit će nas od svih boljki. Možda i hoće, no zašto ne posegnuti za jednako zdravim domaćim i autohtonim plodovima pa umjesto ličija pojesti maginju, umjesto sibirske aronije istarsku trpku trninu ili pod zub baciti "čokolatin" - ne onaj čokoladni, već slatki plod ladonje.

Za one koji ne znaju gdje maginju pronaći, recimo da je planika ove godine iznimno rodila, a stabla krcata slatkim, crvenim plodovima nalaze se ispred Talijanske škole, u blizini škole Šijana, a nekoliko primjeraka je i u parkiću na Punti.

Maginje, plodovi planike, zaboravljen su, ali koristan i ljekovit plod. Može se jesti svjež, ali ne u prevelikim količinama jer će izazvati probavne tegobe. Mala šaka dnevno je dovoljna. Od njega se pravi marmelada, džem, sokovi, liker, vino i peče rakija. Planika je zanimljiva i zato što istodobno ima bijele cvjetove i plodove koji zriju. Ukusni plodovi bez koštica sadrže znatnu količinu vitamina C. Beru se lako, a jedu tek kad su potpuno meki i crveni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini