PIŠE BORKA PETROVIĆ

Ukinimo kafiće odmah!


Pizza-cut za ručak, nakon nje "kava za van" i šetnja s malom smeđom čašicom gradskim središtem. Kada se ožedni dovoljna je bočica hladnog pića iz automata. I sve bi to još možda i moglo proći (sezona koja se temelji na burecima iz pekara i kojoj kuglici sladoleda) kada bi turista bilo kao i lani, kada su se brojali u desecima tisuća pa bi svaki deseti ipak zastao i u nekom kafiću ili restoranu. No, turista u Puli ima-nema, žale se i ugostitelji i prodavači na tržnici.

Za razliku od obližnjeg Rovinja, u kojem se do stola na ugostiteljskim terasama može doći samo uz prethodnu rezervaciju, pulske su terase gotovo puste. I to ne samo terase restorana, već i kafića u kojima se, uz kavu i času vode, uglavnom relaksiraju domaći. Malobrojnim turistima ove se sezone nudi i dodatna ponuda koja bi se mogla nazvati - kako izbjeći kafiće i u razgledu grada potrošiti što manje.

Pitate se o čemu se radi? Pa ovako: nakon što su me nedavno osupnuli automati za kavu u dućanima u gradskom središtu, jučer sam na rivi ugledala još jednu novotariju. Ogroman crni automat prije ACI marine koji turistima nudi sve što im u razgledu grada treba: kavu, piće i grickalice. Dovoljno da izbjegnu svu ugostiteljsku ponudu po gradu. Koliko sam (na)čula, slični su automati niknuli i po istarskim plažama, dovodeći, nakon ugostitelja u gradskim središtima, u pitanje i rad beach barova.

Kao da im dovoljno štete nije nanijela korona, automatiziranom ponudom izbit ćemo ovim poduzetnicima i ono malo zarade iz ruku, a radnike ostaviti bez posla. Kako znamo da ih je većina u Puli vezana upravo uz turizam i ugostiteljstvo, možemo očekivati stvarno turobnu jesen. Možda najbolje da odmah ukinemo i kafiće i restorane te ugostitelje odmah razriješimo muka u pokušajima da kako-tako prežive ovu "korona-sezonu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater