PIŠE Borka PETROVIĆ

Ugušit će nas vlastito smeće!

Zvjezdan STRAHINJA

Zvjezdan STRAHINJA


Brda krupnog otpada danima se iskrcavaju na šumski puteljak na granici Štinjana i Velog Vrha, na cesti prema Vallelungi. Kauči, fotelje, madraci, razbijeni ormari, parketi, sobna vrata, okviri od prozora, cigle…, nema čega nema. Čak i dječjih kolica pa sve do vrećica komunalnog smeća.

        Škovace se ovom predjelu nisu dogodile "preko noći", netko je prvi iskipao svoje smeće u šumu (kako prigodno?!), a ostali nastavili slijediti njegov primjer. Nelegalno odlagalište danima raste i zauzelo je već cijeli put. Ne mogu se oteti dojmu da iza ovog nedjela, osim bezobraznih pojedinaca, stoje i pravne osobe. Jer, ovdje su doslovce iskrcani cijeli stanovi ili apartmani u adaptaciji, ali i građevinski otpad. Za to je trebao barem kombi, ako ne i kamion.

        Oni koji se bave građevinom i renovacijama već neko vrijeme, doduše sve glasnije, upozoravaju da nemaju gdje otpad legalno odložiti jer su reciklažna dvorišta zatrpana i više ne primaju. Naravno, ima i onih koji "love u mutnom" pa građanima naplate zbrinjavanje otpada koje završava iza prvog grma. No, žale se i građani koji bi na legalan način odložili glomazni otpad, da im u Herculanei kažu neka ih nazovu za mjesec, dva… Trenutno se, prenose nam Puljani, glomazni otpad ne odvozi, mada im je to zagarantirano brojnim gradskim odlukama i ukalkulirano u cijene odvoza smeća.

        Tko je kriv - svi! No, prije nego prstom upremo u građane i privatnike, jer svoj otpad bacaju po prirodi, moramo biti sigurni da im je lokalna zajednica omogućila da ga zbrinu na legalan i društveno prihvatljiv način. A to se, prema svemu sudeći, još uvijek nije dogodilo. Dok se preduvjeti za to ne stvore - ugušit će nas vlastito smeće!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini