PIŠE Borka PETROVIĆ

Učiteljica iz Starog grada

GIUSEPPINA MARTINUZZI

GIUSEPPINA MARTINUZZI


Svakodnevno izgovaramo nazive pulskih ulica, trgova, raznih ustanova, ali mnogi ne znaju čija imena nose, zašto su te osobe zadužile povijest i zaslužile imati svoju ulicu u našem gradu. Na jučerašnji je dan prije 95 godina, upravo na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, umrla Giuseppina Martinuzzi, koja u Puli ima "svoju" ulicu, a njezino ime nosi i Talijanska osnovna škola u Puli.

Martinuzzi, pedagoginja, pjesnikinja i političarka rođena je u Labinu 1844., u uglednoj građanskoj obitelji, doseljenoj u 18. stoljeću iz Furlanije. Kako navodi Istrapedija, obrazovao ju je otac, a potom je privatno studirala te počela raditi kao učiteljica u Labinu i Galižani. Godine 1875. dobila je diplomu za poučavanje u općim pučkim školama pa je nastavila predavati u Miljama i potom, do umirovljenja, 1905. u Trstu. Bila je izvrsna pedagoška radnica, praktičarka i teoretičarka te suradnica mnogih pedagoških časopisa, a s grupom autora sastavljala je i udžbenike.

Pisala je pjesme, a bila je vlasnica i pokretačica dvaju književnih časopisa: Pro Patria i Pro Patria Nostra. Znamenita se Labinjanka isticala društvenim i političkim djelovanjem. U početku je bila na pozicijama iredentizma, a potom je prihvatila ideje socijalizma. Prva je istarska socijalistkinja i najvažnija tršćanska socijalistkinja i feministkinja.

Martinuzzi je održala brojne javne govore, zastupajući u njima prava djece, radnika, obespravljenih, a posebice se borila za prava žena. "Učiteljica iz Starog grada", kako su je nazivali, mirovinu je dočekala u rodnom Labinu (u kojem također ima svoju ulicu), gdje je živjela još koju godinu uz svoje voljene, prijatelje i okružena obožavanim knjigama. I stoga, idući put kada prolazite Martinuzzijevom sjetite se ove velike žene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater