Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Nestabilno

ilustracija

ilustracija


Nestabilan i na klimavim nogama. Takav će biti lipanj, odnosno takav on već jest, ako uopće znamo da smo u lipnju. Pomalo je hladnjikavo, pa onda sparno. Vrijeme nit je za poljoprivredu, nit je za kupanje. Dobro, temperatura mora, za razliku od one vanjske, raste neovisno o varljivom vremenu.

Krajem prošlog tjedna pala je jaka kiša koja je dobro natopila zemlju.

Meteorolog Mario Grabar kaže da je to prva prava kiša nakon gotovo tri sušna mjeseca koja su bila lijepa i sunčana, ali nezgodna zbog korone. Čovjek se, umjesto da uživa na suncu na nekoj terasi, s kavom kupljenom na kiosku morao skrivati u žbunju da ga ne bi potjerali revni prokazivači, policajci i stožeraši.

Kiša je razveselila poljoprivrednike. Nje čas ima, čas nema. Sve je nekako klimavo. Kao i turizam. Na pulskom merkatu pojavili su se prvi turisti. Uglavnom pričaju njemački. Kirschen, bitte. Kupuju kaldirske trešnje. Proteklog vikenda u Istru ih je ušlo 18.000. Prvo su došli vlasnici vikendica, a od 15. lipnja otvara se granica za ostale. Neizvjesno je hoće li s njima stići i korona.  

Grabar očekuje da će se deficit oborina nadoknaditi. Deficit je i među turistima. I s njima stvari stoje klimavo. Što se nestabilnosti tiče, ona se nastavlja. U Puli mora pasti između 800 i 1.000 litara kiše godišnje, kako god okreneš. Ako nije pala u svibnju ili lipnju, onda će pasti u rujnu ili kolovozu. Onda će i ljeto biti kraće. Nestabilno, kakvo već jest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum