Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Teslin korner u Puli

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


U Puli postoji Ulica Nikole Tesle, a bista velikog izumitelja nalazi se u i Huguesovom parku u Puli, nazvanom po također važnom znanstveniku, agronomu Carlu Huguesu, zaslužnom za razvoj sadašnjeg Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Teslina bista nalazi se, simbolično, samo nekoliko metara dalje od sjedišta Elektroistre, mjesta odakle se isporučuje električna energija Puljanima. Izmjenična, upravo ona koju je izmislio znanstvenik iz Smiljana koji je više puta istaknuo da izumiteljsku crtu vuče od majke Georgine, prvorazredne izumiteljice koja bi, vjerovao je, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža.

Posljednjih deset godina Tesla je živio i radio u njujorškom hotelu New Yorker, u sobama 3327 i 3328, na čijim se vratima nalaze pločice s obavijesti da je ovdje nekad radio slavni znanstvenik. U jednom kutku hotela nalaze se njegove memorabilije, a zanimljivo je da u Velikoj Jabuci, u blizini Times Squarea, postoji i Teslin korner: mjesto odakle se ulazi u Bryant park u kojem je znanstvenik hranio golubove.

Tesla nikad nije bio u Puli, ali to nije razlog da mu se Pula ne oduži za otkrića zaslužna za velik napredak čovječanstva. Mogla bi i Pula dobiti Teslin korner: za početak bi se, skromno, njegovim imenom mogao nazvati barem dio parka u kojem se nalazi njegova bista, kao što je još prije četiri godine predložilo Srpsko kulturno društvo Istre koje nosi upravo Teslino ime. Ideja postoji. Idejnog rješenja, kako čujemo, još uvijek nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum