PIŠE Borka PETROVIĆ

Tako je lako - vaditi krv

Ilustracija

Ilustracija


Tehnologija i informatizacija donose nam pozitivne pomake na svakom koraku, pa tako i u domeni zdravstva. Iako su iskustva pacijenata šarolika, ponekad i negativna, ne mogu se oteti dojmu da je danas izvaditi krv puno lakše nego prije. Barem što se organizacijskih stvari tiče. Sjetite se samo kakvi su nekada bili redovi u laboratoriju i koliko se čekalo na šalterima kako bi se najprije krv izvadila, a potom podignuli nalazi.

        Danas, kao prvo, nema više bespotrebnih čekanja na šalterima za termin vađenja krvi. On se sada dobije puno jednostavnije - samo fotografirate uputnicu svojim pametnim telefonom (ne, ne trebate imati ni skener ni faks) i pošaljete je na mejl narucivanje@obpula.hr. Kroz koji sat na mejl vam stiže datum termina vađenja krvi, i to najčešće u roku od tri do pet dana. Nadam se da ste ovo znali. Ja nisam, dok me kolegica nije uputila.

U Mornaričkoj bolnici, barem prema mojim iskustvima, nema pretjeranog čekanja. Nekoliko vađenja krvi odradila sam za manje od deset minuta. Dakle, manje nego što bismo čekali na blagajni supermarketa. Jedna sestra pokupi uputnice, druga vadi krv, sve ide brzo i lako, bez ikakvih stresova.

        I sad ide onaj najbolji dio - kada krv jednom izvadite, više se ne trebate vraćati u bolnicu po nalaze i ponovo stajati u redu. Oni vas jednostavno dočekaju kod doktorice opće prakse ili kod specijalista kod kojeg idete. Sve je umreženo i puno jednostavnije nego prije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of