Piše zvjezdan STRAHINJA

Svi van, grizu trstika i pešekani!


Haso je iz mora zajaukao da ga je ulovio grč, Muju je na obali uhvatila panika pa je iz sveg glasa počeo vikati: "Bjež'te, ljudi, ima grčeva!". Takvu jednu paničnu situaciju možemo zamisliti i na Valkanama, uvalu koju i dan-danas mnogi Puljani povezuju s morskim psima. Samo što bi im, umjesto povika iz filmskog serijala "Ralje" ("Pazi, morski pas!"), pravilnije bilo vikati: "Upomoć, napadaju trstike!".

Valkane na Stoji ne duguju naziv nikakvim psima, talijanski cane, pa ni morskim psima, pescecane, i to bi trebali znati svi Puležani. Ali ne znaju. A i kako će kada i na hrvatskoj Wikipediji piše "Valkanama se izvorno označavala današnja uvala Valsaline, a naziv su dobile zbog brojnih morskih pasa koji su bili česti posjetitelji ove uvale zbog mesa koje se bacalo u more iz obližnje, danas nepostojeće, vojne klaonice".

Valsaline su Valsaline, spominju se pod tim nazivom još u 14. stoljeću, a Valkane su tako ili u sličnim verzijama zapisane još u 16. stoljeću, davno prije nego je izgrađena obližnja klaonica. Prije nego je Austrija pokrenula modernizaciju grada, klaonica se nalazila uz more nedaleko od Marije Formoze, danas Arsenal, a kriva poveznica Valkana s Valsalinama mogla je proisteći iz činjenice da je Austrija u Valsalinama, sadašnjem Mornaru, podigla vojnu klaonicu, dok je ona na Stoji bila gradska, odnosno civilna.

Valkane (Valcane, Valle delle canne, Val Chane…) ime je koja je uvala dobila po trstikama koje su tamo rasle. Pa i hrvatska verzija imena zaljeva, a koja baš i nije zaživjela, je Trstenik. Trstika, trska, na talijanskom i latinskom glasi canna, i naš je narod zove kana, cijeli porodica biljaka nosi naziv Cannacea, i sve je to etimološki lako povezati s biljkom koju zovemo kna ili hena, turski kina, arapski hinna

Ali, ako za potrebe turističke promocije treba nastaviti s pričom o pešekanima u zaljevu - samo dajte. Turisti vole avanturu, pa i ako netko s obale svako toliko glasno poviče: "Svi van iz vode, trstika grize!", oni će dobiti svojih deset minuta besplatnog adrenalina. Nakon toga će možda i stranci više izbjegavati ovo kupalište, na radost lokalnih kupača.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater