Piše Bojan ŽIŽOVIĆ

Svi smo nejednaki


U ovoj smo državi svi jednaki pred zakonom. Znam, i sam sam se grohotom nasmijao na tu rečenicu. Ali nije uopće smiješno. Naprotiv. Čovjeku dođe da ne nosi više kožu na ovom odijelu od tijela kad vidi da neki imaju veća prava od drugih. Pa neka se radi i o tako benignoj stvari kao što je parkiranje. Zašto netko može nekažnjeno satima ostavljati svoj Porche parkiran na pješačkom prijelazu, dok će onaj tko vozi Yugo odmah dobiti kaznu?

Dakle, Uskrs je. Mjesto radnje - pulska riva. Negdje oko podneva. Misa se služi u pulskoj katedrali. Nisam bio na mrežnim stranicama crkve, već po parkiranim autima na rivi zaključujem da je posrijedi misa. Naime, kao u dobra stara vremena cijela je obala zaparkirana. Naravno, blagdan je pa nema komunalnih redara. Ali naivno pomišljam da bi takvu drskost vozača trebala riješiti policija. Jer ipak je riječ o pješačkoj zoni. No nigdje ni njih. Valjda im neka zdravohrvatskokatolička logika govori da ne valja dirati u vjernike-vozače.

Nisu samo vjernici-vozači izuzeti od kažnjavanja. Nek' mi bog dušu prosti ako griješim, ali čini mi se da nekažnjeno prolaze i vozači-gosti kafića na rivi. I oni u večernjim satima vikendom često parkiraju svoja vozila uz obalu. Opet izvan radnog vremena komunalaca, ali ne i policajaca.

E sad, koliko bi običan građanin-vozač, koji ne ide na misu ili u ugostiteljske objekte na rivi, izdržao bez da mu zalijepe kaznu za parkiranje u pješačkoj zoni? Ne da mi se eksperimentirati, ali pretpostavljam da bi nakon desetak minuta ne samo dobio uplatnicu ispod brisača, nego bi ostao i bez auta koji bi odšlepala pauk služba. Pošteno? 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater