Piše Vanesa BEGIĆ

Sve vam je nadohvat ruke

ilustracija

ilustracija


"Vi, stanovnici Pule baš ste sretni što vaš grad ima toliko mogućnosti, takvu zemljopisnu strukturu, konfiguraciju, položaj da je sve tako blizu, nadohvat ruke. Zamislite kako je nama u hladnim, sivim gradovima, gdje se, za doći do malo zelenila, trebamo voziti satima, a vi tu imate Lungomare nedaleko od same gradske jezgre, pješke lako možete do Verudele, Zlatnih stijena, Stoje, Valovina, sve vam je tu blizu".

Na ove riječi jedne novije stanovnice našega grada, samo sam pomislila, "pa zbilja je tome tako, kolikogod banalno i prožvakano već zvučalo, Pula, što se tiče pozicije, ima zbilja sve". Istina, da je riva i taj dio grada malo sređeniji, odnosno malo više po mjeri čovjeka, bilo bi sve savršeno.

A jedna od prvih plaža u Puli bila je upravo u pulskoj luci, kada smo već kod toga. No, Pula tako i tako ima mnoštvo mjesta za odmor, rekreaciju, provođenje slobodnog vremena - u prirodi, što je sada važnije od bilo kakve dvorane i drugih prostora.

Ako dođe do ponovnog svojevrsnog lockdowna, pravog ili djelomičnog, s koronom se nikada ne zna, barem tu postoji toliko mjesta gdje čovjek može prošetati, napuniti pluća i održavati cijelo vrijeme distancu, što u mnogim gradovima nije niti približno moguće, jer jedno je šetati po asfaltu, ulicama i trgovima, a drugo pored mora, po stijenama, škrapama, šumama…

Štogod bilo, budi unutra ili budi vani, Pula je po tom pitanju u prednosti u odnosu na mnoge druge gradove i mjesta. Koliko samo ima kilometara pješačkih staza koje će tijekom duge i neizvjesne jeseni i zime biti itekako korisne. I važnije nego ikada ranije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of