PIŠE ORIANA ŠPANIĆ

Šugo od šparoga

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Štajun šparog je. Suša je i dosta su trde. Triba in dobar daž.

Najviše volim šparoge karunarice. Karuna, graja, drača. Sve manje je ima. Rankun u ruku, obući stare brgeše od terliža, postole do po noge i put Tivolija. Tivoli je dio Pule između Šijane i Velog Vrha, možda najpoznatiji po bunaru iz kojeg se izlijeva potok u more na Vallelungi.

Područje ne samo bogato šparogama, nego i vinogradskim puževima. Dizanje u rano jutro dok ima rose, branje i šugo s palentom. Escargots á la Tivoli. Rankun koji je moj prabarba skova. Ive, za vrime Italije Giovanni, pokle Ivan.

Bio je kovač. Zvali su ga fatutto. Voljela sam gledati kako kuje željezo. Tako sam i dobila svoj rankun s drškom od drena. Skoro pedeset godina je već u funkciji.

Ruke izgrebane od šparužina, ma svaki put ča se od krvi koža začrleni, kroz tilo prolazi milinja. I sve ča mi ruke postaju črnije i trlje, ja više znan da san bliže materi i bliže zemlji. Kad bih se vratila, majka bi me skinula i cijelu dobro pregledala da nije koji krpelj na meni.

Karune uz grmače i zmije koje se sunčaju. Nekad ih je bilo puno i nikad se nisu ubijale. Neki su ih čak namjerno nosili u spremišta pšenice, krumpira da bi jele miševe, pantigane.

Ja sam ih se plašila i nikad nisam htjela ići niti po jaja u kokošinjac jer sam mislila da su skrivene u sijenu. Više gadljiva, nego plašljiva. Jednom mi se uvukla u garažu i sjećam se da sam išla paliti stare gume bicikla da je istjeram dimom.

Bili gad, crni gad, kravosas. Radovi u vinogradu i fritaja sa šparogama i kuščićem kobasice, ako je bilo. Ni bilo frižidera i kobasice su se čuvale u masti. Rancido. Sve je bilo vajka rancido, od slanine, masti, ulja.

Pojava Obodina i napokon okus svježine, kasnije dobra zamjena za gradele. Rižoto od šparoga podlivan vodom u kojoj se kuhaju njihovi repovi. Nije demi-glace, ali je svrsishodan.

Šugo od šparoga z makarunima. Ravioli od šparog i mladega sira ko ga je bilo i ko je bilo vrimena za misiti he.

Svako pramaliće budi stare šparožine. U koruni, po oblogih, ispod stine, kadi niče poljsko cviće, dižu se nove šparoge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini