Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Stjeničarenje


Podatak da je u Istri broj slučajeva stjenica u 11 godina povećan za 65 puta uznemirio je građane. Jednu Puljanku neki je dan ugrizao komarac i odmah se zabrinula. Da nije stjenica. Ona izlazi noću i pije krv. Doduše, i komarac pije krv. I uš. Što je još gore, uš stanuje na glavi, bezobrazno se šeta po vlasištu i onda prilijepi jaja uz dlaku. Stjenica je po tom pitanju bolja: ona se, nakon što isisa obrok, vraća u svoju kuću, podnicu, batiškovu, utičnicu. Pušta čovjeka preko dana. Krpelj je još gori. Taj se zavuče i ne pušta gazdu. A prenosi i opasne bolesti. Krv piju i vampiri. Nosferatu. Klaus Kinski zariva zubine u snježnobijeli djevojački vrat.

 Vampirski sindrom. Piju vam krv na poslu, a i doma. Sreća u nesreći je što od stjenica još nitko nije umro. Niti se razbolio. Jest da su nezgodne, ne možeš ih se tek tako riješiti. Ostaviš vuneni džemper 40 dana na snijegu, a stjenica oživi kad ga vratiš u toplo. Hoda po užarenoj ploči. Živi bez hrane 600 dana.

Problematično je što stjenice donose turisti u kuferima. Ne biraju smještaj, jednako vole luksuzne hotelske sobe i apartmane. Evo još jednog načina za povrat novca, zabrinuli su se iznajmljivači. Šporka politika, znaju da smo mlakonje pa nas hoće iskoristiti i ljetovati besplatno, komentirali su zabrinuti građani na Facebooku.

Najjednostavnije je, međutim, uloviti stjenicu i pogledati joj putovnicu. I onda joj dati šup kartu. Nek' se tornja odakle je došla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater