PIŠE BORKA PETROVIĆ

Šijanski azbest

(Snimio Dučko Marušić Čiči)

(Snimio Dučko Marušić Čiči)


Grad Pula nekoliko je puta raspisivao javni poziv za sufinanciranje zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanje azbestnih ploča na području grada. Zamjenu azbestnih ploča sufinancirao je bespovratnim potporama u iznosu od sto kuna po četvornom metru uklonjenog i zamijenjenog azbestnog krovnog pokrova te s 2,5 kuna po kilogramu za odvoz i zbrinjavanje azbestnih ploča. Također je organizirao i javne tribine pod nazivom "Pula bez azbesta".

Puljani, koji su ovim materijalom imali pokrivene garaže i šupe iskoristili su ovaj poziv, što u strahu od jednog dana mogućih kazni, što zato jer brinu o svom i tuđem zdravlju. Čudno stoga zvuči što je Gradu Puli promakao ogroman azbesti krov u samom centru Šijane - onaj iznad remize Pulaprometa, gradskog poduzeća.

Promiče krov mnogima jer, jednostavno, ne dižemo često glavu, no na njega su nas upozorili Šijanci kojima pogled s prozora godinama pada upravo na ovu divotu. Ogroman krov pokriven azbestnim ondulatima, usred naselja, do vrtića i škole. Stručnjaci umiruju činjenicom da, ukoliko su azbestne cementne ploče cijele, ne predstavljaju nikakvu opasnost i mogu biti na krovu godinama. U kakvom su stanju ove ploče, jesu li doista opasne i kada će se i na koji način zamijeniti, zna samo njihov vlasnik - Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini