PIŠE Borka PETROVIĆ

Rajsko voće po paklenoj cijeni


Smokva se često naziva rajskim voćem. To potvrđuje i njena cijena - jučer ih je na gradskoj tržnici kilogram koštao nevjerojatnih 60 kuna! Kao da su zlatne, izašle iz samoga raja. Uredno posložena u košaricama na kolicima, izazivale su nevjericu. U njih su se zagledavali potencijalni kupci, slinili nad slatkim voćem, no odustajali od kupovine.

- Pa ovo više nije normalno. Za 60 kuna mogu kupiti tri kilograma piletine i jesti cijeli mjesec. Mogu ispeći meso s krumpirima, pohati prsa, napraviti juhu i šugo... u nevjerici je nabrajala jedna Puljanka. Nije ni čudo što se ljuti jer barem su smokve voće koje ne zahtijeva puno ni truda ni rada - ako je godina rodna, toliko ih je da padaju po podu, a ne moraju se ni zalijevati, špricati. Nisu osjetljive kao povrće i voće koje treba saditi, okopavati, plijeviti, špricati, gnojiti… Treba ih samo ubrati. Pa opet cijena im je 60 kuna.

No, nije samo cijena smokvi otišla u nebesa. Pomidori su se jučer na pojedinim štandovima prodavali po 20 pa čak i 25 kuna za kilogram! Pomnijom pretragom tržnice našla sam ih i za 16 kuna.

- Zašto su kod vas pomidori tako jeftini, upitala sam prodavačicu ironično, na što mi je ona pojasnila da za visoku cijenu pomidora nije kriva sezona, ni turisti, ali niti obijest prodavača.

- Ovo nije godina od pomidora. Jednostavno ih je jako malo, a ono što je rodilo neće zacrveniti nikako. Ili padaju ili su zeleni i tvrdi, potužila mi se prodavačica, dodajući da ih ni po 16 kuna ne može prodati. Na kraju mi je odala i malu tajnu - da je povrće na tržnici uvijek jeftinije na štandovima desno (gledano sa strane ribarnice). Pa tko želi neka provjeri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom