Piše Vanesa BEGIĆ

Raj, žuljevi i ferije

(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Posljednjih se dana, pišući o legendarnoj vulkanizerki Dragici koja nas je nažalost zauvijek napustila, spominjao i Monsival, brdo iznad Ferijalnog gdje je djelovala, ali i čitava ta zona.

Vrtovi ispod Ville Idole, iza Mornara i Ferijalnog nazivaju se u narodu "dolina žuljeva", dakako simbolika je jasna, bez muke nema dobrih, sočnih, ukusnih i zrelih plodova zemlje, a mnogi vele da je to jedna od posljednjih takvih "oaza" u gradu. Da su to, istina, i vrtovi žuljeva nema sumnje, ali i rajski vrtovi, jedan od simbola Pule kroz desetljeća. Nešto što treba o(p)stati. Na predivnoj poziciji za uzgoj vlastitih plodova, makar to bio tek samo hobby.

A stanovnicima iz nebodera iz obližnje Krležine ulice to je pak najljepši pogled - vrtovi, zelenilo i, potom - more.

Brdo pak koje "ide" prema Bourguignonu naziva se Monsival. Odnosno Fort Bourguignon izvorno je nazvan Fort Monsival. Utvrda je, posjetimo, građena od 1861. do 1866. kao kružna dvoetažna zgrada s malim kružnim dvorištem u centru. Taj se predio u biti naziva Monsival, pa zbog toga je i utvrda dobila to ime, a i danas, u službenim mapama grada, koristi se naziv Monsival kao službeni.

Dakako, mnogi nazivaju to brdo Bourguignon, ili pak cijelu tu zonu, od iznad Ferijalnog pa sve do "Zeppelina" - Saccorgiana, premda je ovaj dio službeno nazvan Monsival. A Saccorgiana je tek nešto dalje.

Ferijalni? Naziv je jasan da jasniji ne može biti. I cijela ta pozicija, geografski gledano - rajska. Baš za ferije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater