Piše Oriana ŠPANIĆ

Radič primo tajo

Radič (Snimio Anđelo Dagostin)

Radič (Snimio Anđelo Dagostin)


Uživam listati i čitati kuharice, pogotovo one kuharice predivnih fotografija hrane, opuštaju me. Ne zovu ih bez razloga gastronomskom pornografijom.

Šetnja pulskom tržnicom, razgovor sa ženama koje prodaju na štandovima, mesarima i ribarima dio je moje svakodnevice. Za vrijeme lockdowna, dok je tržnica bila zatvorena, imala sam apstinencijsku krizu. Jedva sam dočekala njezino ponovno otvaranje.

Silvano, najstariji mesar na pulskoj tržnici. Osoba koja me naučila sve o kupnji kvalitetnog mesa. Aldo, mesar kojeg znam još iz vremena dok je bio na praksi u Mesoprometu. Tržnica nekad i signora Mirković na kantunu z verduron. Drvene bankarele. Štand Agroprodukta s breskvama iz medulinskog rasadnika.

Hodajući od štanda Agrokoke prema Danici ugledam kod Darinke radič pan di zucchero. Vrsta radiča koji sliči na kineski kupus. Kaže mi da nema više žena koje ga kupuju, sve su umrle, a mlade ne znaju što je to, kao što ne znaju što je radič travižan, ali ne znaju ni što su crveni radiči Chioggia, Verona. Naprosto nisu više moderni, mlade žene kupuju najviše cuke (bundeve), a nikad je cuka bila hrana samo za prasce. Zucca con odore di vaniglia, tako je moja nona zvala cuku od ke su se delali najbolji pršuti. Ta cuka je bila cuka domesticus vulgaris, ča se dan denaska, vidi po kampanjami, samo ča je tako bilo lipše za čuti. Ni moja nona bila vasi di pittura.

Zimi u vrtu ni reslo niš, osim broskve i radiča tako da smo radič imali jako često na jelovniku. Majka je znala skuhati kumpir u kori, potfrigati ga na kuščiću slanine, i uz to radič na salatu. Ili potfrigati radič na kapuli uz rižu ka bi se podlivala juhom od pulaštre (mlada kokoš). U juhi bi se kuhale noge, krila, iznutrice. Od mesa se delalo šugo. Kad ni bilo vrimena za kuhati, načinila bi se salata od radiča i trdo kuhanih jaji za pašt (obrok).

Po liti se sadija radič Zuccherina di Trieste. A i to su bili spettacoli samo takovi. Prvo se zemlja prekopa, dobro pograblja da je čista, i da ima arije. Sime radiča se pomiša z zemljon i posije. Samo se lopaton malo potuče, pokrije starin lacunon ili vričon od konoplje i zaliva. Naokolo se vržu grote da mački i kokoše ne sprtaju, ali ča, kad bi došli mravinci i vajka bi nan radič resa na krpe. Radič je ča ja znan jedina verdura ka se zaliva usrid dana. Radič primo tajo i škare za rizati ga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater