PIŠE VANESA BEGIĆ

Gradska štorija: ĐIRANIJE ZA MONTE TURCO

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Nakon što smo pisali o porijeklu naziva Monte Turco, javio nam se čitatelj Denis sa zanimljivim objašnjenjem (mogućeg) naziva ovoga pulskog brda. Prema njegovim saznanjima, to je brdo dobilo naziv po imenu cvijeća Geranium platypetalum Turco, što su geranije iliti đirani, kojih je, kako se pretpostavlja, na tom području nekada bilo jako puno.

Još je, nažalost, već davno pokojna umirovljena nastavnica i turistička vodičkinja iz Pule Olga Milotti svojevremeno govorila da možda postoji kakva poveznica s toponimom Turtilianum, koji je u nekim knjigama zapisan i kao Turtiglian, Turtiyan, Tortian, pa čak se navodi i kao Turcian, što se čita Turčan, pa premda se ne radi o istome geografskom području, moguća je kakva analogija, premda je to teško reći, i možda je jednostavno došlo do iskrivljenja naziva.

No, prema našem čitatelju Denisu koji se bavi i proučavanjem povijesti, tome nije u ovome slučaju tako, iako je i to objašnjenje moguće i donekle primjenjivo. Dakle, bilo bi to brdo cvijeća điranija ili đirana, kako se ovdje naziva. Zanimljivo je da svaka lokacija nudi višestruke mogućnosti interpretacije naziva, a budući da o mnogima ne postoje detaljniji izvori, sve interpretacije koje "drže vodu" su i moguće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini