Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Pulski model

Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


"U Švedskoj nema zabava, svadbi i okupljanja. Družimo se na pristojnoj udaljenosti i to najčešće na otvorenom. U Hrvatskoj je sve jako opušteno. Previše. Mislila sam da će se svi više paziti", požalila se jedna Šveđanka pulskog porijekla u našim novinama. Iako su Švedi otpočetka zauzeli labaviji stav, tzv. švedski model, to ne znači da će jedan drugome skakati u zagrljaj i iznebuha se, ničim izazvani, početi rukovati.

Neki ni inače ne vole rukovanje. Nije im jasno zbog čega bi morali dodirnuti osobu koju su tek upoznali. Kao da nisu dovoljni srdačan pozdrav i osmijeh. Jedna Puljanka požalila se da, prema njezinoj slobodnoj procjeni, 80 posto ljudi ima znojne dlanove. Kao da se rukuješ s lignjom. Onda je svejedno je li korona u zraku kad moraš oprati dlanove.

U Švedskoj, čitamo dalje, druženje se odvija na pristojnoj udaljenosti, najčešće na otvorenom. U trgovinama, kafićima i na plažama točno je označeno gdje osoba može stati. Na pulskim plažama nema nacrtanih silueta koje bi individue mogle zauzeti. Dođeš na stijene, pronađeš svoj lik iscrtan kredom i zauzmeš ga.

Unuk je u Švedskoj zagrlio djedove noge. Djed je uzviknuo: "Kamo ide ovaj svijet!" Oči su mu se zacaklile. Djetetovi roditelji zagrlili su ga s maskom na licu. Maska danas pomaže u prevenciji koronavirusa, dok ju prije samo tri mjeseca nije bilo potrebno nositi jer nije predstavljala nikakvu zaštitu.

Opušteno. Riječ koja izlazi na uši. Pulski model je, za razliku od labavog švedskog, ležeran. Da ne kažemo opušten.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini