PIŠE Borka PETROVIĆ

Pulski biseri

(snimila Borka Petrović)

(snimila Borka Petrović)


Ove nedjelje Puljani će ponovno imati priliku prošetati najvećom pulskom utvrdom - Fortom Punta Christo. Utvrdu, koju su članovi Udruge prijatelja obalne utvrde Punta Christo godinu dana volonterski čistili i uređivali, prošle nedjelje obišlo je čak 1.200 ljudi. Razgledali su unutrašnjost utvrde, otkrivali dugo zaboravljene tunele i podzemne prostorije, uživali u pogledu koji puca prema Brijunima.

Njihovo zadovoljstvo dovoljan je znak da bi, nešto što je zanimljivo Puljanima, zasigurno bilo atraktivno i turistima (ako ih ove godine bude). Nažalost, Pula sve svoje karte, kada je turizam u pitanju, stavlja na rimsku ostavštinu. Đir oko ili u Areni, malo na rimski forum, antička gradska vrata i tu zapravo stanemo. Malo rimsko kazalište propalo je i čeka uređenje, za mozaik "Kažnjavanje Dirke" ne znaju ni Puljani, a kamoli turisti…

S druge strane, brojne utvrde, biseri austrougarske ostavštine, propadaju. Da nema volontera i pojedinih organizacija, nitko o njima ne bi brinuo. Uz očuvan štinjanski fort, za koji se volonteri skrbe već puna dva desetljeća, pohvaliti svakako treba i utvrdu na Verudeli u kojoj godinama uspješno "stanuje" pulski Aquarium, a koja je nedavno dobila i svoju kupolu, po uzoru na originalnu.

U razdoblju od 1813. do 1918. Austro-Ugarska Monarhija u Puli je podigla čak 26 velebnih utvrda, osam topničkih bitnica, šezdesetak baterija, brojne rovove i podzemne tunele. Lokalne legende vele kako su pulske utvrde bile međusobno povezane mrežom podzemnih tunela, a posebno je intrigantna priča da je utvrda Maria Luisa na Muzilu bila povezana s Brijunima, ispod mora.

Za zamisliti se koliko bi uređene utvrde i ovakve priče donijele turista Puli i okolici. No, većina ih je prepuštena zubu vremena, pokradene su i prekrivene bršljanom i smokvama koje rastaču njihovo kameno tkivo. Stoga, kapa dolje svima onima koji od njih nisu digli ruke!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum