piše vanesa begić

(Pro)čitaj me (i vrati me)

Ilustracija

Ilustracija


Posve osoban i poseban odnos s knjigama omogućavaju nam svojevrsne kućice za knjige u kojima ljubitelji pisane riječi ostave poneke knjige, potom ih netko posudi, vrati, ponovno netko donese novi naslov, drugi uzme, razmijene si, vrate. Nekonvencionalna knjižnica, knjižara, što već.

        Nekada smo to samo gledali u filmovima, no sada smo se modernizirali po tom pitanju pa i u Puli postoji nekoliko mjesta gdje se knjige mogu posuditi u prirodi. Toga ima na Valkanama, Monte Zaru, ali i na drugim posebno označenim mjestima. Godinama unazad čitali smo u knjigama o knjigama koje se tako posuđuju i vraćaju, možda i uzmu, ali donesu nove, tako da knjige budu dostupne svima. I nije to nikakva konkurencija knjižnicama i knjižničarima, štoviše, mnoge od tih akcija pokrenute su zahvaljujući upravo knjižničarima, ljudima od libra, pogotovo nekih pojedinaca entuzijasta.

        "Slobodno uzmite knjige, pročitajte ih pa ih vratite. Ako imate knjigu koju želite pokloniti, slobodno je donesite i sami stavite u kućicu", napisano je pored tih kućica. Lijepo je primijetiti da su knjige došle i do određenih kafića, kao u nekim art filmovima, i da se posebice zimi može čitati uz toplu čokoladu. Baš kao u romanima Marcela Prousta, ona neodoljiva atmosfera, onaj poseban ambijent.

        A ljeti tu su knjige uz more, plažu, i Fratarski otok ima svoju knjižnicu. Toliko se govori o potrebi širenja ljubavi prema pisanoj riječi, o knjizi dostupnoj svima, stoga su to tim hvale vrjednije akcije. (Pro)čitaj me i (vrati me).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater