Piše Vanesa BEGIĆ

Priča od sedam stoljeća

Preuzeto s Facebook grupe Polesani de Pola

Preuzeto s Facebook grupe Polesani de Pola


Kroz cijelu se ovu godinu obilježava 700. godišnjica od smrti Dantea Alighierija, čuvenog književnika i oca talijanske književnosti. Osim u Italiji, brojne su inicijative predviđene u cijelom svijetu, pa i kod nas, ali kako će se sve to odvijati i u kakvom obliku, ovisi prije svega o dvjema riječima koje su sada najspominjanije - epidemiološkim mjerama.

Puno se već pisalo i govorilo o tome da je Dante bio u Puli, jer ju spominje u svome Paklu, preciznije u devetom pjevanju, i postoje indicije da je stvarno posjetio Pulu jer je običavao pisati uglavnom o ljudima koje je imao priliku upoznati i o mjestima koje je obišao.

Ovih je dana na jednoj internetskoj grupi koja se bavi pulskom povijesti, osvanula slika razglednice koja je objavljena u Puli 1921. godine, kada se obilježavala 600. godišnjica smrti ovoga velikana, pa pratitelji komentiraju kako se prije stotinu godina, uz puno manje tehničkih mogućnosti, napravilo više nego sada. Tada nije bilo interneta i društvenih mreža, ali niti korone.

Pula je tada imala i dvije Danteove biste, za koje se poslije govorilo da se jedna nalazi u Veneciji, a druga je u vlasništvu jednog rimskog muzeja.

"Kod Arla, gdje Ron manje dere/i kao što su kod Pule, blizu žala/gdje Kvarner među Italije pere/neravan oblik/groblja zemlji dala", stihovi su Alighierija posvećeni Puli, u prijevodu Mihovila Kombola. Kao što je već više puta rečeno, očito je aludirao na staro pulsko groblje kod brda svetog Mihovila, u krugu današnje pulske bolnice i studentskog kampusa.

Danas Dante u Puli ima talijansku srednju školu, koja nosi njegovo ime, usred grada je i Danteov trg, po njemu je nazvan i jedan tamošnji restoran. Bio ili ne bio u Puli, kurioziteti i nikada do kraja ispričane legende i mitovi uvijek su intrigantni. Koliko samo govorimo o Joyceovom boravku u Puli, iako on Pulu nije volio.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater