Piše Vanesa BEGIĆ

Povjetarac iza Arene


Brojni su poznati ljudi, od umjetnika, znanstvenika i drugih rođenjem ili na neki drugi način vezani uz Pulu. Uz one koji se stalno spominju, jer i među poznatima ima poznatijih, ima i čitav niz drugih koji su na jedan ili drugi način povezani s našim gradom. Tu je i Gianni Brezza, dobro poznato ime onima koji su šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina pratili talijanske tv-programe.

Suprug još poznatije talijanske tv-voditeljice, pjevačice, visokoplasirane sa Sanrema Lorette Goggi, rođen je u Puli 1942., a nedavno je obilježena osma godišnjica njegove smrti. Umro je u Rimu 2011. godine.

Pulu je napustio tijekom egzodusa, zajedno s majkom i očuhom, otišavši put La Spezie, a zatim i Rima. Kao vrlo mlad počeo je svoju umjetničku djelatnost, najprije kao plesač, a zatim i kao koreograf te kazališni i televizijski režiser, dugi niz godina uz Lorettu Goggi, s kojom je bio vezan privatno i profesionalno.

Bez pomoći i veza u teškom svijetu spektakla, ubrzo se sam probio te postao prvi plesač plesnog ansambla talijanske državne televizije RAI, radio je u najpoznatijim programima RAI-ja 1960-ih i 1970-ih, među kojima su i vrlo popularni "Canzonissima", "Studio Uno" i "Milleluci". Surađivao je s Minom, Raffaellom Carrà, Sandrom Mondaini, Sylviom Vartan, Lolom Falanom i drugima. S Lorettom Goggi vjenčao se 2008. nakon tridesetak godina suživota.

U Puli, istina nema traga o njegovom radu i postojanju, tek je nešto napisano da je porijeklom Puljanin, on sam, očito, o Puli nije znao puno, ali ipak se jednom vratio da vidi odakle potječe. Njegovo prezime Brezza u doslovnom prijevodu glasio bi povjetarac. Dakle, povjetarac iza Arene.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater