PIŠE Borka PETROVIĆ

Potkovu bez muhe, molim


Tanja je vitalna 40-godišnja Puljanka. Jedini porok su joj potkove s marmeladom. Iako je izrazito mršava, nekoliko puta mjesečno priušti si taj grijeh. Tako je bilo i tog dana.

Pomno je izračunala koliko joj vremena treba pješke do pekare i nazad te zaključila da će stići. Točno u pol 12, kada cijela firma odlazi na marendu, krenula je odlučnim, žustrim korakom. Putem je razmišljala o potkovi koju će si kupiti. Bila je jako gladna, usta su joj se punila slinom, jedva je čekala tren kada će se s omiljenim kolačem vratiti za radni stol i u miru ga pojesti. Dok se još nitko nije vratio.

U pekari, srećom, nije bila prevelika gužva. Bila je druga ili treća u redu i stalno se naginjala ljudima preko ramena da bi vidjela hoće li joj ostati koja potkova. Ona s marmeladom.

- Ima ih još, uskliknula je u sebi zadovoljno. No, odmah potom u glavi joj se zacrnilo. Crna točka koja se u vetrini premještala s jednog kraj na drugi nije joj dala mira. Zzzz…zzzz…zujala je muha. Crna, debela i tusta. Izgleda da nitko osim nje nije obraćao pažnju na nju. Sletjela je na kiflicu sa sirom, potom odletjela do krofne s marmeladom….

- Samo da zaobiđe moju potkovu, kiptjela je Tanja u sebi, ne želeći se svađati s prodavačicom. No, muha je, kao da je vuče neka tajna sila, sletjela upravo na potkovu. Njezinu potkovu!

Ne, nije mogla više šutjeti. Kada je stigla ne red izletjelo joj je kao iz topa: "Vi ovdje prodajete kolače ili muhe?!" Prodavačica je žustro podigla glavu, prostrijelila je pogledom, da bi se odmah potom krenula braniti rečenicom: "Pa, mašem koliko mogu, što da radim, sve je otvoreno, cijelo ljeto gnjave, a sada ulaze unutra jer im je toplije", kazala je pomirljivim tonom, gledajući u muhu.

Tanja je bila na redu. Nije bilo uzmaka. Odlučno je zatražila potkovu koju muha nije dotaknula, no takve nije bilo. Vratila se u ured prije svih. Krulilo joj je u želudcu. Kada su joj se kolege vratili s pauze pomislili su da je tajna Tanjine vitkosti u preskakanju obroka. Bili su joj zavidni na figuri. Ona je zavidjela samo muhi, onoj koja je sletjela na njezin kolač i uživala u gozbi umjesto nje.

Sutra je novi dan, probat će Tanja otići do neke druge pekare, možda bude imala sreće i stigne prije muhe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum