PIŠE BORKA PETROVIĆ

Postojani bez obzira na sve?

(Snimila: Borka Petrović)

(Snimila: Borka Petrović)


Kao i svake godine, nekad malo ranije, nekad malo kasnije, kesteni na pulskoj tržnici razlistali su svoje bujne krošnje. Ukrasili ih bijelim i crvenkastim cvjetovima i pulska tržnica postala je ponovno najljepša na svijetu. Možda ih više niti ne primjećujete, ali oni su tu, reklo bi se, postojani bez obzira na sve. No, je li doista tako?

I njima, kao i nama, idu godine pa je tako prošlog proljeća utvrđeno da je populacija kestena u velikom dijelu pod negativnim utjecajem truležnih procesa koji su evidentirani na različitim dijelovima stabala. Četiri su kestena tada uklonjena, a čak devet stabala označeno kao opasno. Oni i dalje čekaju rasplet svoje sudbine.

Možemo se samo nadati da su nadležni svjesni ovog problema te se o stablima primjereno i stručno brinu te da jednog dana nećemo doći u situaciju da o kestenima pišemo kao o ladonjama na Giardinima, koje su u dosta lošem stanju. Ukoliko je neki kesten na kraju svog životnog puta, potrebno ga je svakako na vrijeme zamijeniti mladim primjerkom, jer bi tržnica bez kestena izgubila velik dio svoje ljepote.

Osim što su vizualno krasni, pod krošnjama kestena ljeti je ugodan hlad, pa im se mogu oprostiti i jesenski kaprici kada nekome plod s visine padne na glavu ili tone lišća koje se ispod njih moraju pomesti. U svakom slučaju, tržnica bez kestena ne bi bila ista, ni u jednom godišnjem dobu, i zato na vrijeme moramo razmisliti kako njihovu ljepotu sačuvati i za naredne generacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum