Piše Vanesa BEGIĆ

Poput Paleta u Puli


Koji su najgori mjeseci za Pulu? Kraj listopada i studeni, nakon dovršetka turističke sezone, kada sve terase jednostavno nestanu s gradskih površina, dani postanu hladniji, kraći, kišovitiji, bljuzgaviji, sivi, ili pak nakon nove godine, kada su se svi istrošili tijekom blagdana, sve je zatvoreno, otužno? Kada nema života niti živosti, kada je grad - tapija.

Osim ljetnih mjeseci i prosinca, kada ima puno zbivanja, ostatak godine u Puli je jednostavno koma. Svaka čast pojedincima, nekim vrijednim koncertima, predstavama i izložbama, ali ostalo je totalna koma, čovjek se jednostavno zavuče među svoja četiri zida i nije ga volja nigdje ići, reći će većina Puljana.

Što bi konkretno trebalo gradu da se nešto promijeni? Atraktivniji sadržaji, bolja ugostiteljska ponuda, više zbivanja ili jednostavno - građani, stanovnici, ljudi koji će grad činiti takvim, koji će grad učiniti gradom? Što je grad bez ljudi?

Subota popodne, središte Pule. Van turističke sezone. Gotovo da nema žive duše. Primjerice, subotom se kasno popodne može doći s Mondivdala do Verude, proći cijeli grad, bez da se ikoga sretne. Isprobano.

Pale sam na svijetu, mogla bi se zvati ta šetnja. Što bi Pale sam na svijetu promijenio u gradu? Odakle početi? Gdje su nestala ona vremena kada su ljudi, osim u najhladnijim danima, sjedili na zidićima ispred kuća i čavrljali? Družili se, išli đir do grada, posebice subotom popodne, na kolače ili jednostavno sjesti negdje? Nema građana ili nema interesa za sadržaje? Ili…?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum