Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Pogo u Uljaniku

Snimio Dejan Štifanić

Snimio Dejan Štifanić


Rock klub Uljanik, službeno disco klub, u proteklih godinu dana nije radio punih 11 mjeseci. Zatvorila ga je korona još lanjskog proljeća, a normalno, puno noćno radno vrijeme, funkcionirao je svega desetak ljetnih dana.

Korona bi mogla presuditi klubu na atraktivnoj poziciji u središtu grada, na koji su oko još ranije bacili drugi potencijalni ulagači. Šuškalo se da je za klub zainteresiran igrač blizak vlasti i onima koji donose odluke, iako koronanedoba nije povoljno ni za ozbiljne, ni za neozbiljne ulagače.

"Hoću li ja izaći van ili ne nije problem, nego tko će nakon mene doći", izjavio je u našim novinama direktor Kluba Uljanik Željko Ilić. Hoće li tu sutra biti noćni klub, disko klub ili trgovački centar? Ako ostane noćni klub, hoće li u njemu svirati rock, ili će se u jednu od nekoliko posljednjih oaza rock'n'rolla useliti technonarodnjaci kakvi su proteklih godina zavijali na Korzu?

"Ako se netko nakon nas počne baviti takvim stvarima, onda smo kao grad propali", kazao je Ilić. Prije propasti Pule, prisjetimo se kako je punk ušao u Uljanik. Dobar poznavatelj gradske rock scene, feljtonist Damir Burić prije nekoliko je godina u našem listu podsjetio kako su Problemi, mjesec dana nakon što su 10. listopada 1978. prvi put nastupili uživo u Domu sportova "Sava Vukelić", zasvirali u Uljaniku zajedno s riječkim Parafima.

"Na crno-bijelom plakatu, koji je oblikovan i otisnut u prostoru umjetničkog razreda u klasi profesora Ivana Obrovca u Centru usmjerenog obrazovanja 'Branko Semelić', pisalo je: 'Punk u Uljaniku/praše: Paraf - Rijeka, Problemi - Pula'. Koncert je otvorio Pino Ivančić, bacivši u publiku pregršt ziherica koje je ručno izradio u onom velikom Uljaniku. Pula je te večeri prvi put uživo vidjela pankere i njihov ples pogo", napisao je Burić.

Bila je to još jedna povijesna stranica pulskog rocka, za mnoge šokantan događaj, nakon čega su mnogi klinci odlučili oformiti bendove i razdrmati scenu. Više od četiri desetljeća poslije pokazat će se da Uljaniku prijeti puno veći šok od punkerskog plesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini