piše oriana španić

Padre Masimilian

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


The Batman. Bruce Wayne, dijete pred čijim očima stradaju roditelji i o kojem vodi brigu njegova malenkost, Alfred Pennyworth. Batmanov neprijatelj Riddler. Oboje bez roditelja, oboje dijele istu emociju koja ih pokreće - osveta. Film koji me depresivnim scenama podsjeća na film "Se7en" i sedam smrtnih grijeha: superbia (oholost), avaritia (pohlepa), luxuria (požuda), invidia (zavist), gula (neumjerenost u hrani, piću), ira (ljutnja), acedia (lijenost). Akronim SALIGIA. Padre Masimilian je grmio na satu katekizma dok ih nismo naučili napamet, skupa s vrlinama. Često je služio misu na latinskom jeziku.

The Batman, u pozadini početne scene, Schubertova Ave Maria. Znala sam često ujutro prije škole otići u crkvu svetog Antuna slušati vježbanje na orguljama za nedjeljnu misu. Do crkve se nalazi zgrada, nekadašnja Stara bolnica, i u toj zgradi su fratri otvorili dječje sirotište. Fratri i pojas s tri čvora: siromaštvo, čistoća i poslušnost.

U zvoniku crkve živjeli su šišmiši. Nikad se nisam penjala na zvonik od straha da mi se ne zapletu u kosu. Nedavno se u zgradu bivše Psihijatrije, moje matične kuće, koja se odnedavno nalazi u novoj bolničkoj zgradi, privremeno uselio Dječji dom “Ruža Petrović”. Pozdravljam ih u maniri dr. Wilbura Larcha:

Good night, you princes of Maine, you kings of New England.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater