Piše Vanesa BEGIĆ

Otava division

(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Kada smo prije dvije godine pisali o tome što je u Puli Otava division (uz napomenu da nije to osma liga španjolskog nogometnog prvenstva), stariji Puležani govorili su da je to bila psihijatrijska ustanova, odnosno zgrada gdje je danas Villa Maria, po uzoru na nekadašnji kolokvijalni naziv za tršćanski odjel bolnice za psihički oboljele osobe.

Postoje i prigodni stihovi za to na puležanskom istrovenetskom: in zavate e in capel de paia/la vestalia a pindolon,/finiremo 'sta marmaia/ne l'Otava Division,/secession.

No, inženjer Anton Percan, inače jedan od najbolje upućenih osoba u pulsku povijest, otkrio nam je, kako je istraživanjem došao do posve drugih spoznaja. S razvojem grada stara bolnica iznad Arene, već dvadesetak godina od inauguracije (na mjestu današnjeg samostana sv. Antona, inaugurirana 1. siječnja 1875.) postala je pretijesna pa je trebalo udovoljiti novim zahtjevima grada i okolice.

Budući da, kako veli Percan, proširenje nije bilo moguće jer su u okruženju izgrađeni stambeni objekti, jedna od opcija bila je da se nova bolnica podigne na brdu Monte Ghiro, od čega se također odustalo pa je "nova bolnica" sagrađena na periferiji istočnog dijela grada, na sjevernoj strani brda sv. Mihovila. Nova se bolnica gradila po paviljonskom konceptu, tadašnjem konceptu izgradnje bolničkih sustava. Percan nam otkriva i ime ravnatelja: dr. Giovanni Bossi bio je ravnatelj stare, ali i prvi ravnatelj nove bolnice.

Pulska bolnica svečano je otvorena 6. listopada 1896. godine. Uključivala je ukupno osam paviljona, od kojih je pet bilo namijenjeno smještaju 300 oboljelih, dok su tri paviljona služila za servisne bolničke djelatnosti. Odjel za zarazne bolesti bio je osmi paviljon pa od tuda i naziv Otava za zarazni odjel, otkrio nam je Percan. Naime, neki stariji Puljani govorili su da se nazivi Otava odnose kako na psihijatrijsku ustanovu, tako i na zarazni odjel, no Percan nam otkriva da je to ipak bio "zarazni".

Saznajemo da je u cijeloj bolnici na početku radilo sedam liječnika, do 1904. bila je gradskog odnosno komunalnog značaja (Civico Ospitale), a nakon toga postaje Provincijska bolnica (Ospedale Provinciale di Pola).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater