PIŠE BORKA PETROVIĆ

Nije žvaka za seljaka!

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Da nije tragično, bilo bi komično. U nemogućnosti obračuna sa šporkuljama Herculanea ovih dana nadograđuje svoj sustav prikupljanja otpada. Kao da se ima što nadograditi?! Nažalost nema jer ni temelji nisu postavljeni kako treba pa je teško da će upgrade uspjeti.

Radi učestalog devastiranja poklopaca podzemnih posuda u centru grada poklopce će Herculanea dodatno ojačati, a korisnici će dobiti nove, još pametnije ključeve, nakon što je Herculanee to zatražila od proizvođača ekskluzivno za Puljane. Hoće li pametniji ključevi, ovoga puta bežične tehnologije, pomoći u borbi protiv devastacija? Hoće li spriječiti da netko u kontejner za papir baci kotač od bicikla? Hoće li spriječiti da se u onaj za staklo ubaci vrećica s komunalnim otpadom? Čisto sumnjam.

Neće to spriječiti ni kamere koje će jednog dana sve snimiti. Jer, naprosto - nije žvaka za seljaka! Ne mogu Puljani, to je sada već očito, ono što mogu primjerice Slovenci. Ljubljana je uvela selektivno prikupljanje otpada i nikada nije bila čišća. No, oni su ionako oduvijek, još u bivšoj državi, bili napredni. Slovenci znaju sa smećem. Bave se ljudima, a ne kantama i odlično im ide. Upravo Ljubljana, sa 67 posto primarno odvojenog otpada, prednjači po selektiranju u cijeloj Europi, pa nakon obrade na nedavno otvorenom Centru za gospodarenje otpadom, ostaje tek jedan posto neupotrebljivog smeća.

Slovenski princip je jednostavan - građanima je omogućeno besplatno odlaganje papira, plastike i stakla, dok se naplaćuje samo komunalni i biootpad. U strogom centru grada nalazi se, hvale se naši susjedi, 65 podzemnih stanica koje stanovnici otvaraju magnetnim karticama. Na prvi pogled - isto kao kod nas! Pa što onda ne valja? Možda je u nama samima problem, a možda se caka skriva i u činjenici da su se Slovencima, radi selektiranja, računi smanjili, jer ovise o količini smeća koju netko proizvede, dok su nama narasli i to višestruko!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater