piše Lara BAGAR

Nema zime

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Unatoč zahlađenju i poskupljenju struje - nema zime jer su vjesnici proljeća, odnosno turisti stigli u grad. I svima odmah toplo oko srca. Endemskih vrsta, poput Azijata i istočnjaka, doduše nema, ali dobar stari izvorni vjerni turist poput Nijemca i Austrijanca već je došao na odmor.

Lijepo je vidjeti taj izraz lica bez briga pun laganog ushićenja. Taj pogled kroz ružičaste naočale kao egzistencijalna potreba i protuteža života s maskicom. Ima svega - mladoga poput ekskurzija i staroga poput penzića.

Predsezona je otvorena pred Uskrs. Znači, nema zime odnosno nema brige: turista će biti bez obzira na shizofrenu situaciju u svijetu. Jedan poznanik mi je rekao:"Ma ne može Nijemca spriječiti ni korona ni rat da on ode na godišnji odmor.

On za to živi cjelu godinu". Kad nas je obrnuto. Mi živimo cijelu godinu da bi Nijemac uživao tih 10-ak dana na moru. Dok Nijemac radi, Hrvat se hladi. A kada se Nijemac hladi, onda pak Hrvat radi. Kao neki čudnovati zakon spojenih posuda. Apartmani će se puniti, podstanari će se izbacivati jer treba prezimiti i sve za tih par mjeseci u godini napraviti.

Pogotovo sada kada su plin i struja poskupjeli treba poduzeti sve da nema zime i da se prezimi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater