PRIČAJ MI O PULI

GRAD ČIJE IME ZNAČI - GRAD: Srednji vijek je ovdje doista bio mračan, PULA JE BILA DEVASTIRANA I OPUSTOŠENA

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Srednji vijek često nazivaju "mračni srednji vijek", a nama je zaista i bio takav jer je Pula tada dosta razrušena. Rimske građevine su raznošene, upotrebljavano je njihovo kamenje za gradnju tvrđava, to je vrijeme kuge, vrijeme ratova između Venecije i Genove, i u jednom je trenutku Pula imala tek 400 stanovnika, kaže Đurđica Janjanin

Rodio si se u Puli, odrastao ovdje, svakodnevno automatski prolaziš gradskim ulicama, sve ti je tu jako dobro poznato, no, poznaješ li zaista svoj grad? Mnogi bi građani vatreno raspravljali oko ovog pitanja želeći argumentirati svoju ljubav prema gradu i svoje znanje o njemu.

Neki od njih ipak pomisle kako bi mogli iskoristiti priliku da prošeću svojim gradom kao pravi turisti, u pratnji profesionalnih turističkih vodiča i provjere svoje znanje. Upravo je na ovaj način tridesetak građana i nekoliko posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske odlučilo provesti subotnje prijepodne, iskoristivši besplatni program Društva turističkih vodiča Pule "Pričaj mi o Puli".

Jači procvat

Razgled grada započeo je u 10 sati ispred Arene. Za turističku turu gradom na talijanskom jeziku bila je zadužena Claudia Millotti, a na hrvatskom jeziku Đurđica Janjanin. Priču o prebogatoj prošlosti Pule Janjanin je započela kratkim predstavljanjem četiri najvažnija perioda u razvoju grada. Prvo važno razdoblje je rimski period u kojem je Pula stekla status kolonije za vrijeme cara Oktavijana Augusta, kome je i posvećen Augustov hram na Forumu. Danas nekadašnjeg natpisa više nema, no zna se da se sastojao od standardne posvete koja je pronađena na ostalim Augustovim hramovima diljem Europe, a glasila je "Romi i Augustu Cezaru, božanskom sinu, ocu domovine".

- Taj rimski period nam je ostavio najviše spomenika, a najznačajniji je svakako Arena. Srednji vijek često nazivaju "mračni srednji vijek", a nama je zaista i bio takav jer je Pula tada dosta razrušena. Rimske građevine su raznošene, upotrebljavano je njihovo kamenje za gradnju tvrđava, to je vrijeme kuge, vrijeme ratova između Venecije i Genove, i u jednom je trenutku Pula imala tek 400 stanovnika. Njen oporavak i ekonomski razvitak započinje dolaskom Mletačka republike u 15. stoljeću, a završava 1789., nakon čega dolazi Austrijsko carstvo, pa potom Austro-Ugarska Monarhija u drugoj polovici 19. stoljeća. E, to je onaj jači industrijski i građevinski procvat cijelog svijeta pa tako i Pule i Istre koja je dobila zaista jako mnogo u tome periodu. To što je Austro-Ugarska odabrala Pulu za vojnu luku, odredilo nas je praktički do dana današnjeg. Tada se 40 puta povećao broj stanovnika Pule, a sagrađene su i 64 tvrđave i vojni objekti. Krajem Prvog svjetskog rata dolazi talijanska okupacija i nastupa vrlo loš period pod fašističkom čizmom kako za Pulu, tako i za cijelu Istru, a potom nakon Drugog svjetskog rata doživljavamo drugi ekonomski procvat u doba Jugoslavije, sažela je Janjanin.

Građani su od vodičkinje mogli doznati da je pulska Arena jedinstvena u svijetu po svoja četiri tornja s vanjske strane koji su služili i kao cisterne za vodu, te da bi se posjetitelji lakše penjali do svojih sjedala, koja su za gospodu bila kamena i obilježena rimskim brojkama, a za običan puk - drvena. Ono što je prisutne najviše začudilo je činjenica da je amfiteatar znao biti i pokriven. Naime, jedna od specifičnosti pulske Arene je i to da su sačuvani dijelovi koji su služili za rastezanje velarija, odnosno platna koje je prekrivalo cijelu površinu amfiteatra za vrijeme kiše ili jakog sunca, budući da su se igre znale odvijati danima. Začuđeno podizanje obrva uslijedilo je kada je Janjanin pokazala na mjesto gdje se u antičko doba nalazila svojevrsna "kuća smrti", a u koju su odvoženi ranjeni i poginuli gladijatori.

Greška u nazivu

Možda je i činjenica da je Arena dva puta bila u opasnosti da nestane ponekog iznenadila. Osim što je iz nje kroz stoljeća raznošeno i upotrebljavano kamenje za gradnju drugih gradskih zdanja, u 16. stoljeću su je Mlečani željeli rastaviti i ponovo sastaviti na Lidu u Veneciji. Ovaj suludi pothvat zaustavio je senator Gabriele Emo koji se usprotivio tome, te su mu zahvalni Puljani na sjeverozapadnoj kuli Arene postavili ploču s obiteljskim grbom i zahvalnicom. Druga opasnost pojavila se u 17. stoljeću kada se gradio pulski kaštel te su graditelji željeli iskoristiti ovo obrađeno kamenje, no francuski vojni inženjer Antoine De Ville to nije dopustio, ali je zato razorio i uništio gotovo sve druge rimske građevine.

- Smatra se da su Pulu osnovali stari Grci zbog njezinog idealnog položaja uz more i izvora pitke vode u neposrednoj blizini obale, onoga koji se nalazi na pulskoj Karolini. Imamo dokaze da je Pula čak tri tisuće godina stari grad iz vremena Histra i Grka, a ime je dobila jednostavno, po grčkoj riječi za grad, polis. S druge strane, Histri i Istra su ime dobili greškom, zato što stari Grci nisu dobro poznavali geografiju. Vjerojatno znate one legende o Argonautima i njihovim plovidbama, a činjenica je da smo mi bili najbliža komunikacijska luka za trgovanje sa zemljama sjeverne Europe odakle su kupovali jantar. Postoji zapis koji kaže da su grčki moreplovci po povratku svojim povjesničarima ispričali da su plovili po nekoj rijeci i došli do nekog mora. Mislili su da je to bila rijeka Dunav, a da je more bilo Crno more, a kako se Dunav u antičko doba nazivao Ister, oni su plemenu koje je tu živjelo dali ime Histri, ispričala je Janjanin.

Ovaj turistički obilazak srušio je posjetiteljima predrasude i o Slavoluku Sergijevaca jer on uopće nije služio kao gradska vrata, iako ih je Pula imala jer je bila opasana gradski zidinama. Pretpostavlja se da je grad imao pet vrata s kopnene i sedam s morske strane, a danas su potpuno sačuvana Herkulova i Dvojna vrata, i tek fragmentarno Zlatna vrata, uz koja je bio dograđen Slavoluk Sergijevaca. On je zapravo kenotaf, odnosno nadgrobni spomenik bez pokopanih tijela postavljen u spomen na tri poginula brata iz obitelji Sergijevaca. Ispred zidina protezala se Via Flavia ili Flavijevska ulica, posvećena lozi moćnih vladara Flavijevaca iz koje je bio i car Vespazijan, a išla je preko Poreča do Akvileje. Druga ulica vodila je do Plomina, tadašnje Flanone, pa bismo tu ulicu mogli nazvati Flanatička. Izvan gradskih zidina nalazila su se groblja, a najveće je bilo kod današnjeg Marsovog polja za koje legenda kaže da je bilo u tako strašnom stanju da je Dante, pri jednom posjetu Puli u 14. stoljeću, ostao zgrožen viđenim devastiranim rimskim grobnicama i spomenicima te da je na temelju toga stvorio svoju viziju pakla u Božanstvenoj komediji.

Obilazak je nastavljen na Kaštelu i u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, preko Foruma pa do skrivenog remek djela - mozaika s prikazom legende o kažnjavanju Dirke. Ulicom Sergijevaca, pa zatim prateći liniju nekadašnjih zidina, stigli smo i do stroge kamene strukture koja naglašava važnost same institucije i njenu nedodirljivost, do zgrade današnje FINA-e. Ova impozantna građevina sagrađena je u vrijeme fašizma, u tadašnje vrijeme nosila je ime Palazzo della Banca d'Italia.

Tipična obitelj

Razgledavanje je završilo uz puno osmijeha, priče i prisjećanja na neke mnogima ljepše i mlađe dane, u novom Memo muzeju koji prikazuje pulsku svakodnevnicu od 50-ih do 80-ih godina. Prikaz nekadašnjeg obiteljskog doma, učionice, specifičnosti s gradskih ulica, te dječjih igračaka i ostalih uporabnih i zabavnih predmeta podsjeća na neko drugačije vrijeme života jedne tipične pulske obitelji, kada je otac radio u Uljaniku, a majka u Arena trikotaži.

- Prekrasno je bilo to putovanje kroz vrijeme. Došle smo zahvaljujući mojoj kćerki koja voli putovati, a i sama je turistička vodičkinja. Koliko god sam čitala o Puli, jer strašno volim antiku, svejedno sam puno toga naučila zahvaljujući gospođi Janjanin. Vrijedilo je danas doći u Pulu i razgledati je baš ovako, kao turist, rekla je Željka Alajbeg-Petrović iz Lovrana.

Isto su poručili i Puljani koji su priznali da žive u gradu koji ne poznaju dovoljno jer stalno negdje žure ili nemaju vremena, pa su mnogi od njih sada po prvi put u životu vidjeli neke njene ljepote. Svi oni koji bi željeli doživjeti ovo lijepo iskustvo i malo bolje upoznati svoj grad mogu to učiniti već 10. siječnja u deset sati ispred Arene te 13. siječnja u podne, kada će lokalni turistički vodiči organizirati besplatna vođenja u sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju". (Patricija SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater