Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Nema više male plave

ilustracija

ilustracija


Situacija na pulskoj ribarnici ovih je dana turobna, da ne kažemo depresivna. Em nemaš gdje popiti kavu, em je ribarnica opustjela. Dobro, kava se još i može popiti, ali to nije za novine. Nema više onog ritualnog đira: ribarnica-srdela-kavica. Nema male plave ribe i neće je biti sve do kraja siječnja, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Doduše, lovostaj je, umjesto tradicionalno na Badnjak, objavljen 1. siječnja pa će razdoblje bez omiljene ribice biti kraće.

Sa srdelom kao da su otplivale i druge ribe. Neke su, doduše, razgrabljene, kažu prodavačice. Ali to je bilo rano. Divlje oradele planule su rano ujutro, a krmeljivim spavačima su oko 12.30 preostali samo kapitalci, komadine od kile po 150 kuna. Kalamara je u moru sve manje pa su, mic po mic, dosegnuli cijenu najkvalitetnije bijele ribe. Stopedeset kuna za kilo.

Pored divljih orada Puljane je na banku mamio i zubatac kapitalac. Ima u njemu dvije kile, ponosno će prodavačica, stavljajući ga na vagu da se i sami uvjerimo u težinu prije nego što se mašimo za novčanik. Ali čim škljocneš fotoaparatom, ustvari mobitelom, odmah spušta zubaca i nastavlja čistiti riblje utrobe. Slikanje za novine ne dolazi u obzir. Taj se prodavao po 170 kuna, ne cijela riba, nego kilo. A kako ćeš kupiti pola ribe? Jedino što je tad preostalo jest odriješiti kesu i duboko zagrabiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum