Piše zvjezdan STRAHINJA

Nefertiti, posljednja leptirica iz Ribarske


Na brdu duž Via Castropola prije stotinjak godina gradska se gospoda opuštala u javnim kućama, dok su u "prizemlju" Pule zabavu tražili mornari, vojnici i arsenaloti. U Via Minervi, ulici zvanoj svojedobno i Ribarska, a danas Maksimijanova, na početku 20. stoljeća djelovalo je više oštarija; tu su, logično, djelovale i farfaline, pulske prostitutke.

To je poznata priča. No, slabije je znano da je ova ulica i na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće imala svoju "noćnu leptiricu". Doduše, kada se Nefertiti, raskošna i jedra, pojavila na Puljštini ranih 90-ih, najmanje je na leptiricu sličila. Tvrdila je tada da je stigla iz Austrije, da je tamo animirala, pratila i opuštala dobrostojeću klijentelu, e da bi je u pulsko predgrađe doveo čovjek koji joj je obećao da će se o njoj brinuti. Ubrzo je i čovjek iz unajmljene kuće kidnuo te ostavio Nefertiti bez prihoda, na početku zalaska njene karijere.

Isprva se predstavljala isključivo imenom najljepše egipatske kraljice, poslije je onima, koji su htjeli slušati njenu priču, otkrila da se zove Eva. Nije ni važno, nitko nam ne garantira da i to nije bilo samo jedno u nizu njenih umjetničkih imena.

Napuštena, silom se prilika Eva naselila u centar Pule i to baš u Ribarsku, nekadašnju Via Minervu, znanu kao ulicu prijateljica noći. Je li znala za pulsku tradiciju i je li baš zato ovdje unajmila neku šupu? Vjerojatno nije, bila je to puka slučajnost u nuždi. Od animir-dame u Austriji do uličarke u Puli kratak je put pa se i sve češće Nefertiti s večeri mogla vidjeti u ovom kvartu u društvu klijentele s dna društvene ljestvice, onih što plaćaju slabo i nerado.

U kratko se vrijeme Nefertiti vidno zapustila. Ubrzo se čak i danju raščupane kose i prljave odjeće počela pojavljivati na živim gradskim prometnicama. Mnogi bi u susretu skrivali pogled da ih Nefertiti ne prokaže na dnevnom svjetlu, ali ona više nije ni nudila sebe, već je svijetu širila vijest o svjetskoj konspiraciji. Obijala bi pločnik noseći transparent kojim bi upozoravala javnost na opasnosti od tajnih službi i ilegalnih aktivnosti FBI-ja i CIA-e. Tako je Eva posrnula i umom.

Kako je iznenada došla, tako je i prije 15-ak godina netragom nestala sa scene, kako to s uličnim damama, kad ih dostignu godine, obično i biva. Noćnu leptiricu progutao je mrak: neki su govorili da je Eva zbrinuta u nekoj ustanovi, drugi su pak vjerovali da su joj tajne službe na koncu ušle u trag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini