Piše Vanesa BEGIĆ

Najstrmije pulsko brdo

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Listajući knjigu Achillea Gorlata od prije gotovo točno stotinu godina, otkrivamo neke zanimljivosti iz pulske povijesti, toponimije i toponomastike. O nazivima ulica, kvartova, trgova, uspona i ostaloga nerijetko postoje višestruka objašnjenja i tumačenja, a za neke nećemo možda nikada ni znati porijeklo, kao primjerice za Verudu, za koju svugdje piše samo da je vjerojatno predrimski naziv.

Achille Gorlato, učitelj, etnograf i kulturni povjesničar (Pula, 8. XI. 1891. - Venecija, 28. X. 1981.) u svome djelu "Note storiche illustrative dei nomi delle vie di Pola", u prijevodu "Povijesne ilustrativne bilješke o nazivlju pulskih ulica", iz 1923. godine, između ostaloga, piše da se Veli vrh, odnosno tada Monte Grande zove tako jer ima najveću i najtežu uzbrdicu.

Dakle, uzbrdicu koja je veća i strmija od ostalih pulskih brda, kojih ima (službeno) sedam. Kolokvijalno, mnogi znaju reći da ih "ubije" uzbrdica ex Omladinskom, odnosno Radićevom ulicom do Vidikovca, ili pak uspon na Monte Zaro, do parka i dječjeg vrtića, a za neke je teško i stići iz grada do Monvidala.

Monte Paradiso (Vidikovac) nosi ime paradiso (raj), pisao je Gorlato, jer od tuda se pruža najljepši pogled na grad, ali možda to ime dolazi i od Andree Paradisa, koji je 1385. godine bio pulski podestat.

Valicom (kvartom u Šijani nedaleko Šijanske šume) je pak prolazio kanal koji je išao sve do Mandrača. Gorlato piše da se i otok Uljanika ranije zvao Sveti Florijan.

Za Kaštanjer barem nema dvojbi, ime je dobio po kestenima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater