Piše Vanesa BEGIĆ

Monvidal bez obilježja

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Od svih 16 pulskih mjesnih odbora, jedino je Monvidal bez spomen-obilježja, mogla je saznati publika koja je pratila predavanje arhitekta Antona Percana o spomen-obilježjima u pulskom Starom gradu.

Istina, Monvidal ima tvrđavu, kao dio povijesno-graditeljske baštine, u kojoj se nekad davno nalazila i diskoteka, ali nema nikakva spomen-obilježja, možda i zato što je stari dio Monvidala relativno malen, a preostali, veći dio, čine novosagrađena naselja koja su poput spavaonica.

Možda će, slijedeći tu logiku, i sva ostala naselja koja budu niknula na području Pule biti bez obilježja, sastavljena (samo) od zgrada, kuća. Beskonačna naselja.

Za neke je bitan centar, kao duša, srce grada, za druge je bitna periferija - (možda) veći mir. Dakako ,sve ovisi o osobnim afinitetima. No, spomen-obilježja su ta koja kazuju priču jednoga grada kroz sve njegove epohe, sva njegova lica i naličja, prikazujući lijepe i, nažalost, one tužne epizode iz života toga grada, njegove ljude. A Monvidal je, prema jednoj priči, dobio ime kao brdo obitelji Vidal, a po drugoj je to brdo života (vita-život), zdravlja…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of