Prosinačka akcija

LIGA PROTIV RAKA BUZET: Darivali Buzećane svježim i suhim voćem

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Tradicijska prosinačka aktivnost na Fontani (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tradicijska prosinačka aktivnost na Fontani (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Niti koronavirus nije omeo Ligu protiv raka Buzet da u povodu prosinačkih blagdana na Trgu Fontana već tradicionalno podijeli sumještanima poklon paketiće sa svježim i suhim voćem uz blagdanske čestitke i simbolično im se time zahvali što je podržavaju u aktivnostima. Božićno darivanje članice Lige uspjele su provesti uz poštivanje epidemioloških mjera, koristile su maskice i pazile da se u blizini štanda ne zadržava veliki broj ljudi.

 - Odlučili smo darivati Buzećane zdravim paketićima s naglaskom na zdravu prehranu kakve u ovim blagdanskim danima nema previše i time pokazati da se može jesti dobro i slatko i bez nezdravih šećera. Svjesni smo da je ove godine svakom našem sumještaninu, osim zdrave hrane, više nego ikada potreban osmijeh i malo vedrine i lijepih riječi pa u ovoj situaciji kakvu imamo s koronakrizom nadamo se da će im naš poklon paketić barem donekle uljepšati dan, izjavila je predsjednica Lige protiv raka Buzet Snežana Andrejev Majcan.

Prosinačka akcija završni je ovogodišnji sadržaj i jedan od rijetkih koji su se uspjeli realizirati. Trebalo je doista puno volje i upornosti da se prebrodi korona godina koja je i Ligi protiv raka desetkovala planirane akcije.

- Otpalo nam je puno aktivnosti, planiranih edukacija, među njima i Dan narcisa. Zastali smo i s našim novim projektom kreativnih radionica namijenjenih svim građanima, kojem smo se posebno veselili. Uspjeli smo zbog epidemioloških mjera održati samo dvije radionice. Iako je bilo predviđeno da se održavaju svakih petnaest dana, situacija je bila takva da smo se preorijentirali na rad od kuće. Nakit i ukrasne predmete koje izrađujemo od kamenčića poklanjamo za donacije. Namjeravali smo ih ponuditi i na buzetskim sajmovima, no kako je pandemija onemogućila njihovo održavanje, na razne se načine dovijamo kako sakupiti donacije. Nešto smo uspjeli napraviti, nešto donirati, primili smo i neke donacije na račun tih rukotvorina, sudjelovali smo sa svojim štandom na Subotini, ali, kao i svima, godina na izmaku nije nam bila dobra, istaknula je Andrejev Majcan.

Liga protiv raka Buzet sredstva prikupljena u svojim akcijama usmjerava u nabavu medicinske opreme. S obzirom na skromna ovogodišnja financijska sredstva nabavila je masažere i antidekubitalne madrace. Sljedeći projekt je električni krevet za bolesnike s obzirom na to da je to potrošni materijal. Postojeći se često davao na korištenje i svakom montažom i demontažom polako je gubio na svojoj funkciji i potrebno ga je zamijeniti, a cijena mu je oko osam tisuća kuna.

- Za prošli krevet trebalo nam je četiri godine dok smo prikupili potrebna sredstva pa se nadamo da ćemo uz kreativnu radionicu i, ako mjere budu dozvoljavale druge godine, i uz Dan narcisa, uspjeti to malo brže realizirati. Naravno i uz pomoć Grada Buzeta koji je do sada uvijek podržavao i sufinancirao sve naše aktivnosti. Kad god nam je nešto trebalo stvarno nam je izlazio u susret, poručila je Andrejev Majcan.

Liga protiv raka Buzet uspjela je prethodnih godina realizirati vrijedne akcije. U sklopu petogodišnjeg projekta kupila je i lani donirala aparat za limfodrenažu sa svim priključcima vrijedan oko 50.000 kuna te ga dala na korištenje buzetskom Domu zdravlja. Zahvaljujući tom projektu kupljena je i druga medicinska oprema, a najveći dio donacija prikupljen je tijekom Dana narcisa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater