Piše Bojan ŽIŽOVIĆ

Ladonje na Giardinima? Da ili ne


Nije uobičajeno u Gradskoj štoriji objavljivati priopćenja, ali ova rubrika ne robuje nikakvim grubim pravilima pa sam kao urednik odlučio ovdje objaviti priopćenje koje je jučer poslao netko (gotovo nikad nema potpisa na njihovim dopisima) iz gradskog Odsjeka za informiranje. Naravno, uz popratni komentar. Na početku valja reći da je Grad reagirao na tekst objavljen u našem listu, ne navodeći da je riječ o Glasu Istre. Priopćenje prenosimo u cijelosti, bez ispravaka.

"Ponukani opremom teksta te njegovom intonacijom u jednom lokalnom mediju, a kojim se pretendira da bi se Giardini mogli ogoliti i ostati bez stabala, dužni smo javnost točno informirati kako se ne bi donosili krivi zaključci. Naime, u više je navrata isticano kako u narednom periodu slijedi intenziviranje aktivnosti koje se odnose na uređenje samoga centra grada što uključuje i Giardine i Kandlerovu ulicu kao i Danteov trg. Kao što je poznato, nakon dugogodišnjeg ulaganja u komunalnu infrastrukturu ispod zemlje vrijeme je za uređenje centra Pule što uključuje Giardine, zelenu oazu grada. Valorizirajući njegovu vrijednost te iznimnu prostornu, socijalnu i emotivnu ulogu koju Giardini predstavljaju za sve građane Pule, počevši od samog promišljanja uređenja, Grad Pula planira uključiti sve bitne sudionike, prije svega građane.

Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu uređenja kojem su prva stabla ladonje posađena još početkom 20. stoljeća. U suradnji sa strukom i svim dionicima prikupit će se relevantni pokazatelji od utjecaja na moguće uređenje Giardina koji će potom biti predstavljeni građanima te će se zajedno s njima razmatrati i svaka mogućnost budućeg uređenja.

Dakle, konačna odluka o uređenju Giardina i budućem izgledu ovog dijela grada donijet će se u suradnji s građanima, uvažavajući njihove stavove. Treba istaknuti da su stabla sastavni dio svih budućih planova o uređenju Giardina koji će ostati zelena oaza centra grada".

Zanimljivo da u priopćenju nigdje nije crno na bijelo, jednom riječju, jednostavno, da svima bude jasno rečeno da sadašnja stabla neće biti uklonjena. Grad se ovdje skriva iza građana i poručuju da će Giardini ostati zelena oaza. Da, mogu ostati zelena oaza kao što je i uspon kod Arene to ostao, ali su prethodno uklonjena stabla. Ili će ostati oaza s novim, malenim stablima koja će izrasti kada mi budemo u debeloj hladovini na Monte Giru.

Znakovito je da spominju da su prva stabla ladonje na Giardinima zasađena još početkom 20. stoljeća, čime očito žele dati do znanja da su stabla stara, pa valja očekivati da bi neka mogla platiti glavom. No, o svemu tome će odlučiti građani, ističu. Kao što su odlučivali i o uređenju svih drugih dijelova Pule, na mnogim javnim raspravama o gupovima, pupovima, koncesijama…

Kolegica me podsjeća da su njoj svojedobno u Gradu tvrdili da će voditi računa o stablima na Rivi prilikom izgradnje kolektora pa su oborili do zadnjega. Zato se s pravom pitamo hoće li opstati sadašnje ladonje na Giardinima. A u Gradu bi trebali znati odgovarati s "da" ili "ne". Nije to tako teško.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini