Piše Vanesa BEGIĆ

Kultne povijesne kavane

Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Dok danas glede izlazaka - kako mladih tako i onih u nekim, recimo srednjim godinama, vladaju posebna pravila zbog dobro poznate situacije, i u doba kada nije bilo korone mnogi su se žalili da nemaju gdje izlaziti, da su po Puli sva mjesta namijenjena mladima te da se nerijetko djeca u popularnim klubovima skrivaju od svojih roditelja - jer jednostavno nema izbora što se tiče odabira mjesta za izlazak.

U knjizi "Kinematografske djelatnosti i pulska svakodnevica" autori Sanela Pliško i David Orlović ističu da su kroz povijest tradicionalna mjesta izlaska odraslih Puljana svakako bile javne kavane. Kavane su bile na Forumu i početkom dvadesetog stoljeća mjesta okupljanja i druženja, potom se odlazilo u kavanu Garibaldi Ulici Sergijevaca, koja je djelovala u sklopu istoimenog kina, a na Portarati se nalazilo Caffe' Italia.

Na Korzu je pak kasnih tridesetih, vele autori, bila kavana-slastičarnica Adua. Neizostavne su dakako bile i kavane na obali - Miramare i San Marco. Između kazališta i Portarate bili su i barovi, a podaci navode da je po užem centru bilo nekoliko desetina oštarija i dvadesetak gostionica, dok su oni imućniji odlazili u restorane.

Sala Apollo služila je za plesnjake, a nalazila se u starom gradu, dijelu koji je potom bio potpuno razrušen. Dakle, društveni je život bio življi i organiziraniji i za one ne tako mlade prije sto godina, više nego danas, neovisno o koroni. A Puli treba jedna prava, kultna kavana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater