PIŠE Borka PETROVIĆ

Koliko glup moraš biti?


Koliko glup moraš biti (to se zaista ne može drugačije pitati) da svoj stari televizor baciš u prirodu, pokraj mora? I to ne jednu, nego čak dvije - jedna je u uvali Zonchi bačena do male lokve na kojoj se poje divlje životinje, a druga nasred plaže. Možda im vlasnik nije isti, no to ne umanjuje glupost čina. Samo znači da je bezobraznih ljudi sve više.

Nisu televizori jedini koji se bacaju u prirodu. Nekad očišćena Zoncha ponovo je prljava i to nakon što smo o ovom istom mjestu pisali prije gotovo godinu dana te su je radnici Herculanee tada potpuno počistili, kako od odbačenog namještaja tako i od smeća. No, idila nije dugo trajala.

Uz puteljke šetače po prirodi ponovo dočekuju vrećice s rabljenom odjećom, ali i one u kojima je očito bilo kućno, komunalno smeće. Iz njih ispadaju boce omekšivača, kutije jaja, pelene… Tko je taj koji, umjesto da smeće odloži u kantu, ukrcava vrećice u auto i donosi ga "odložiti" tik uz more? Zašto to čini? Koje opravdanje može imati?

To se pita i popularni Žučo koji je primijetio nered u Štinjanu te "zažutio" ovo područje postavljajući šporkuljama retoričko pitanje: "Ti koji puštaš smeće, zašto to radiš?" Evo, pitamo ga i mi javno: Zašto to radiš? Ovaj nered nema veze ni s jednom političkom strankom, ni s Herculaneom, ni s visokim računima. Za njega nisu moguća baš nikakva opravdanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater