Lara BAGAR

Izgubljeni u bolnicama

ilustracija

ilustracija


Dolazi mlada obitelj u pulski Dom zdravlja. Dvoje male djece, manji spava u kolicima. Blagi izraz na licu ne odaje da je velik problem u pitanju. Čekaju, čekaju. Izlazi sestra na koju nasrću pacijenti i konačno ih pita što im treba. Progovaraju na engleskom. Kada ona kaže "yes", a njima olakšanje na licu. Naime, dogodio se neki zdravstveni problem i cijelo se jutro po sparini i gužvi vucaraju po pulskim bolnicama.

Prvo su im u turističkom naselju rekli da odu u bolnicu na hitnu. Google zna i odvede ih u Novu bolnicu, koja to nije. Još. Dođu pred bolnicu koja ni po čemu ne odaje da to nije, i traže hitnu koja ih pošalje u drugu bolnicu. Staru. Sada opet s djecom po vrućini sjedaju u auto koji je na parkiralištu okruženom stabalcima koja će postati stabla vjerojatno kada bolnica koja to još nije, postane Nova bolnica. Idu u gužvi na drugu stranu grada, u bolnicu koja ima hitnu službu. I tamo se vrte da nađu bolnicu, pa parking. Dolaze na hitni prijem gdje im govore da za to moraju ići u turističku ambulantu, a ona nije u njihovoj zgradi, već u Domu zdravlja u centru grada.

Vrijeme leti, vrućina je sve veća i eto njih oko podneva opet u gradu. I opet traže parking, pa kovanice da bi platili parking i konačno dolaze na željenu destinaciju - Dom zdravlja gdje je turistička ordinacija. Ispred turističke ordinacije, ugodno su iznenađeni, nema gužve, gotovo nikoga ispred ambulante. Sestra ih ljubazno prima. Oni joj objašnjavaju svoj problem, ona kaže da to ima svoju cijenu. Oni vade euroiskaznice, ona ih upućuje u drugu ambulantu. Opet?, pitaju sada već pomalo panično. Ma ne, tu, samo na kraju hodnika, kaže sestra.

Dolaze pred ambulantu krcatu ljudima. Starci na štakama negoduju, Talijanka koja izgleda kao kopija Amy Winehouse smješka se djetetu. Dolazi medicinska sestra, prilaze joj i ona kaže: Yes! Bingo, pronašli su. Ne ljute se jer su konačno, nakon cijelojutarnje potrage za medicinskom pomoći, nakon nekoliko sati pronašli jednog liječnika. Imaju sreće jer četvrtkom je to ambulanta za strance i ne primaju se domaći. A i domaćima je loše. Ljeto je i vrućina čini svoje. Kamo da odu? U Italiju, Sloveniju, privatnom liječniku? Mogu ići na hitnu, ali prije toga neka se dobro raspitaju u koju bolnicu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater