PIŠE BORKA PETROVIĆ

Em si bolestan, em plaćaš

Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


Samo najava da se o naplati parkiranja kod pulske bolnice uopće razmišlja izazvala je veliku pozornost javnosti. Ljudi, kako to biva, podijelili su se na dvije struje - jednima je u redu da se parkiralište naplaćuje, jer se to čini i u drugim bolnicama i u drugim gradovima pa i obližnjoj Rijeci, dok drugi smatraju da je ovako nešto nečuveno. Em si bolestan, em plaćaš.

Neki su mišljenja da naplata i nije toliko loša jer bi tako parkiralište zaista koristili samo bolnički pacijenti i djelatnici. Kažu da bi mogao biti besplatan samo prvi sat ili da se pak parkirna kartica pred izlazak može poništiti na bolničkom šalteru. No, pitanje je tko to može obaviti pregled u bolnici u roku od jednog sata? Jedan od komentatora na našem portalu iznio je svoj slučaj kako je pregled "na očnom" čekao čak šest sati. Koliko bi u tom slučaju trebalo platiti parking, samo radi kontrole vida? Ili, što je s onima koji sami dođu na zakazanu operaciju ili hospitalizaciju? Jeftinije će im biti doći do bolničke postelje taksijem.

U svakom slučaju, problemi. Ukoliko se naplata ipak uvede, problem će se preliti na Šišansko naselje preko puta bolnice. Jer, tu će se, vrlo vjerojatno, gurati svi koji ne budu htjeli plaćati parking na uređenom parkiralištu. Tako bi se lako moglo dogoditi da parking bude poluprazan, a okolne površine zatrpane autima.

No, budimo realni, parkinge zatvaraju rampama baš svi, pa čak i trgovački centri. Ne možemo osuđivati ideju pulske bolnice da parkiralište koje su uredili bude za bolničke potrebe, potrebe pacijenata koji ovamo dolaze na preglede. Isto tako, ukoliko želimo biti Europa, moramo shvatiti da se tamo odavno plaćaju i bolnička parkirališta. U sjećanju mi je priča prijateljice sa Zapada da se tamo pacijentima, ako moraju dulje ostati u bolnici, više isplati reći da su izgubili parkirnu kartu i platiti kaznu, nego sve sate koje su na parkiralištu proveli. To smo, naravno, provalili mi, Balkanci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater