Piše Vanesa BEGIĆ

Dvorana Geppina Michelettija


O izgradnji nove bolnice priča se već jako dugo, čak i koje desetljeće prije nego što je izgradnja krenula. Mnogi koji su se nadali novom zdanju nisu, nažalost, uspjeli dočekati niti početak gradnje, no sada izgleda da "samo što nije gotova".

Osim novih suvremeno opremljenih odjela, operacijskih sala i prostora za dijagnostičke i druge postupke, bit će tu i dvorana za sastanke. Kao što mnoge bolnice i sveučilišta daju tim dvoranama imena nekih zaslužnih osoba, tako će vjerojatno biti i u pulskoj bolnici ili možda na budućem Medicinskom fakultetu, kada krene s radom. Geppino Micheletti sigurno je zaslužio da jedna od tih dvorana/aula nosi njegovo ime.

Liječnik Giuseppe Micheletti, zvan Geppino (Trst, 1905. - Narni, 1961.) studij medicine završio je u Perugi te je u Padovi specijalizirao kirurgiju. Na kirurškom odjelu pulske bolnice (Ospedale civile "Santorio Santorio") radio je od 1930. do 1947., najprije kao liječnik sekundarac, a zatim kao primarijus. Poznat je, prije svega, po tome što je na dan kada su u pulskoj uvali Vergarola eksplodirale podmorske mine, nesebično nastavio pružati pomoć brojnim ranjenicima unatoč tome što je znao da su u eksploziji smrtno stradala njegova dva sina, u dobi od devet i šest godina, te brat i bratova supruga.

Pulsko Gradsko vijeće dodijelilo mu je 28. kolovoza 1946. odličje za zasluge. Liječničku karijeru nastavio je u Narniju (Umbria) do smrti. Prije desetak godina, kako je napisao dr. Robert Matijašić, u Trstu mu je posvećena spomen-ploča, a Hrvatska pošta je 2010. izdala prigodnu dopisnicu i žig s njegovim likom.

Premda nije bio iz Pule i premda nije, u odnosu na neke druge liječnike radio u toj bolnici tako dugo, nevjerojatnom požrtvovnošću zasigurno je zaslužio da u novoj zgradi pulske bolnice postoji trag njegova nesebičnog liječničkog djelovanja i prije svega nevjerojatne ljudskosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum